Hazai sztár

Kovács Kokó István – Elmondhatatlanul büszke a feleségére

Húzós időszak áll mögöttük, hiszen még mielőtt hazaköltöztek volna Svájcból, Garami Katalin megkezdte a felkészülést az atlétikai világbajnokságra.

A megannyi edzés miatt ugyanis a maratonista futónak sokkal kevesebb ideje maradt a családjára. És bár az édesapa állta otthon a sarat, a nejét is segítette, ahol csak tudta, nem tagadja, várta, hogy minden visszaálljon már a régi kerékvágásba, és hogy végre családilag is együtt legyenek.

Az eddigi legnehezebb pálya

Magáról a világbajnokságról, ­illetve arról, ahogyan Katalin a maratonon teljesített, az ökölvívó olimpiai bajnok csakis szuperlatívuszokban tud beszélni. „Nem győzöm hangsúlyozni, mekkora súlya van annak, hogy Kata 43 évesen, kétgyermekes családanyaként, ráadásul mindenféle szponzoráció, csapat és profi támogatás nélkül, pusztán az időeredményének köszönhetően indulhatott a vb-n. És elképesztőt futott! Igaz, az egyéni csúcsát végül nem tudta megdönteni. De ennek több oka is van – mondja Kokó. – Ha csak a felkészülést vennénk alapul, amibe apait-anyait beletett, sőt még annál is többet, akkor állítom, meglett volna a kívánt időeredmény. Viszont a verseny a legnagyobb augusztusi melegben zajlott, plusz a szintemelkedések miatt ez volt az eddigi legnehezebb pályája. Nyolcszor kellett felfutnia a Lánchídra, az Alagútról ne is beszéljünk, tehát nem voltak éppen ideálisak a körülmények. Nem véletlen az sem, hogy a versenyzők közül senkinek nem sikerült az egyéni csúcsát megdönteni. És Kata még így is 8-10 futónál jobban végzett, akiknél amúgy hátrébb volt sorolva.”

Fotó: Archív

Örök élmény

A népszerű sportoló kora reggeltől kint szurkolt helyszínen a feleségének. „5.20-kor már izgatottan várakoztunk a Hősök terén. A rajt után megálltam egy szurkolói pontnál, és hát majd’ kiugrott a szívem, amikor jöttek szembe a futók. A verseny felétől pedig már a két kisfiúnk, az öt és fél éves Zalán és a tizenhat hónapos Vince is velem várták, hogy megpillantsák az anyukájukat. Elmondhatatlan élmény volt. Olyan büszkeséget éreztem, amit szavakba sem lehet önteni – újságolja lelkesen. – Amiatt, hogy nem sikerült az egyéni csúcs, Kata is csak egy másodpercig szomorkodott. Az, amin keresztül ment, és hogy futhatott egy világversenyen, örökre elkíséri majd. Mikor vége lett a vb-nek, el is pityeredett, úgy élte meg, és én is úgy éltem meg, mint egy életre szóló kalandot. Az pedig külön öröm a számomra, hogy az emberek most már úgy üdvözöltek minket az utcán, hogy ’itt a Garami Katalin maratonista és a férje!’”

Itt a vége

Kokó nem titkolja, és már korábban is említette, hogy már időszerűnek tartja, hogy a felesége felhagyjon a profi versenyzéssel. „Szeptemberben lesz még egy versenye Varsóban, illetve lesz még egy szenior európai bajnokság, amin lehet, hogy indul, de elvileg az az utolsó. Ezt nem én kérem tőle, ezt családilag beszéltük meg – hangsúlyozza. – Zalánnak elkezdődött az iskola, Vincének a bölcsőde, Katának és nekem is ezer dolgunk, feladatunk van. Arról nem is beszélve, mennyire várom, hogy ismét együtt sportoljunk a feleségemmel. Igaz, sokkal gyorsabb nálam, nagyon bele kell húznom, ha nem akarok több száz méterrel mögötte kullogni. De ez a mi időnk, egy közös élmény, amire mindkettőnknek szüksége van.”

Kokó az ­előző Sztárboxban (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Ismét a tévében

Tizennyolc év után újra képernyőre kerül a Sztárbox, a hírességek ismét bokszkesztyűt húznak, hogy összecsapjanak a ringben. A műsort Csobot Adél, Héder Barna és Szujó Zoltán vezetik majd, a szakmai szupervizor pedig Kovács Kokó István lesz.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!