Hazai sztár

Görög László: „A feleségem is megérdemli, hogy kipróbálhassa magát mindenben”

A Jászai Mari-díjas színész 24 évvel fiatalabb színésznő párjával boldogabb, mint valaha.

Az 1900-as években játszódó játékfilm, a Majdnem menyasszony forgatásán beszélgettünk a színművésszel. A forró nyári délutánon vaskos jelmezben, kalapban érkezik. Leülünk az árnyékba, ősz tincsei alól kivillan az Angyalbőrben szépfiújának huncut tekintete. A humoros szerelmi történetben már nem sármőrt, hanem a főhősnő nagybácsiját, egy kedves, idősödő férfit játszik.

Most a legboldogabb

A karakterrel ugyan van bennük hasonlóság, de egyvalamiben nagyon különböznek: míg a filmbéli Ábel Miklós életében folyamatos szomorúság van jelen, megformálója, Görög László most, közel a hatvanhoz a legboldogabb. „Most végre összeállt és megvan mindenem. Csodálatos tíz év van mögöttem a Miskolci Nemzeti Színházban, és a jövő is ígéretes. Kirobbanóan tehetséges, fiatal színésznő a feleségem, és apukaként őrködhetek egy lassan hatéves kislány, ­Gizike kis élete felett, ez különösen boldoggá tesz. Most végre nem érzem azt, hogy valamiről lemaradtam volna, és azt még pótolnom kell az életben.”

Fotó: Archív

A színész és huszonnégy évvel fiatalabb felesége, Czakó ­Julianna a Miskolci Nemzeti Színházban találtak egymásra, és az ott együtt töltött évtized után együtt szerződtek el. A következő évadot már mindketten a budapesti Thália Színházban kezdik. Több oka is volt a váltásnak. Mivel a nagyszülők Győrben élnek, a pár otthona Budaörsön van, és Miskolcon dolgoztak, a három helyszín között rengeteget kellett utazniuk, és ez nagyon sok időt vett el a családi éle­tükből.

Lehetőségekkel teli időszak jön

„Sajnos minden Budapesthez kötődik – mondja a színművész, amit meg is indokol. – Miskolcon nagyon nagyokat kellett durrogtatni, hogy észrevegyék Budapesten. Sokszor egy-egy munkalehetőség azért megy el, mert az ember kétszáz kilométerre van Budapesttől, és ezért nem is kerül szóba, meg se kérdezik, mert nincs ott. A feleségem is megérdemli, hogy kipróbálhassa magát mindenben. Nem biztos, hogy könnyű lesz, de azon kell lenni, hogy a végén az ember mégiscsak győztesnek mondhassa magát. Én úgy érzem, lehetőségekkel teli időszak lesz.”

A színpadon is együtt játszik a feleségével (Fotó: Archív)

Szinte testvérek lettek

A színész házaspár nem szakad el teljesen Miskolctól, több előadást tovább játszanak majd ősztől ott is. Egyvalaki viszont, már most tudja, nagyon fog ­hiányozni a színésznek. Kollégája, Gáspár Tibor nagyon közel került a szívéhez. Közös öltözőjük volt a Miskolci Nemzeti Színházban, igazi jóbarátok lettek. „Nagyon fog hiányozni, ha már kevesebbet fogunk találkozni.” Ezért is örült különösen, hogy megkapta a Majdnem menyasszony Ábel Miklósának szerepét. A testvérét, a főhősnő apját ugyanis épp a barátja alakítja, így még hosszabb időt dolgozhattak együtt. „Egyszer már mondtam neki, hogy szinte testvéri szeretet van bennem iránta. Habár ő az idősebb, mégsem úgy érzem, mintha az öccse lennék, inkább úgy, mint a bátyja. Ebben a filmben pedig a bátyja lehetek, ez nagyon jó dolog.” A forgatás alatt végig számíthatott barátja tanácsaira, segítségére. A film befejezése után sem pihen majd Görög László, az új élettel sok új feladata is lesz. „Ez az utolsó óvodás éve a kislányomnak. Ki kell alakítani a budapesti életünket, össze kell hangolni a teendőket, és Gizikének iskolát is kell keresni. Igyekszem nem teherként megélni ezt az időszakot, hanem olyan feladatként, amiben szeretnék helytállni.”

A Majdnem menyasszony forgatásán Gáspár Tiborral (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Karácsonykor a Dunán

A Majdnem menyasszony című film humoros szerelmi történet, az 1900-as évek elején játszódik egy képzeletbeli kisvárosban, Varjason. A fiatal és csinos vidéki lány, Marika, valamint a jól menő textilboltot vezető családja élete gyökeresen megváltozik, amikor szülővárosukba megérkezik a vasút. A ­vonattal együtt két ­férfi is érkezik a lány ­életébe: a racionális, számító mérnök és a romantikus, ámde titkokat rejtő báró. Amikor a modern világ már a családja megélhetését veszélyezteti, Marikának döntenie kell. A játékfilm Herczeg Ferenc A fehér páva című regénye alapján készült, a főbb szerepeket Görög ­László, Gáspár Tibor, ­Schneider Zoltán, Kelemen ­Hanna, Koltai-Nagy Balázs és Hajdu Tibor játssza. Várhatóan karácsonykor mutatják be a Dunán.

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!