Hazai sztár

Knapik Tamás kisfia minden lányt levesz a lábáról: „Őket nem zavarja Macika állapota”

Négy és fél éve a Fiesta gitárosa, zeneszerzője kettesben él a fiával, akiről már biztosan tudni, hogy autista.

Későn, negyvenhat évesen lett édesapa. Amikor a szülőszobán a kezében tarthatta a fiát, sírt örömében. Aztán szép lassan kiderült, nincs minden rendben Macival, ahogy ő szólítja a gyerekét. „Hosszú, évekig tartó kálvária volt, míg kiderült, hogy Macika autista. Könnyebben élem meg a helyzetünket úgy, hogy ő az egyetlen gyermekem, így nincs összehasonlítási alapom, milyen egy egészséges gyerek édesapjának lenni. Nekem ez a természetes. A fiam mellett tanulom, hogyan legyek jó szülő, minden apró fejlődést sikerként élek meg, és büszke vagyok a gyermekemre. Már semmi mást nem szeretnék az élettől, csak hogy boldog kisgyerek, majd felnőtt legyen. Ezért mindenre kész vagyok.”

Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

Nem beszél

A zenész egyedül maradt a ma már hétéves fiával, akit hétvégente, péntektől vasárnapig visz el az édesanyja. Vajon hogyan telnek a hétköznapjai, hogyan küzd meg az autizmussal járó nehézségekkel? „Maci nem beszél, olyan speciális óvodába jár, ahol naponta vannak fejlesztő foglalkozások, mellette lovagol, úszik, tornázik… Ez mind-mind a fejlesztéséhez tartozik. A gyerekek társaságát nem kedveli, a felnőttekét inkább. Évek óta egyik orvostól a másikig, illetve egyik kórházból a másikba jártunk, voltunk Budapesten, Debrecenben a genetikai intézetben, évek óta keresem a megoldást, hogy segíthetek a problémáin. Így mondom, nem úgy, hogy betegség, mert Macika nem beteg, csak más, mint a többi gyerek. Számomra az a legfájdalmasabb, hogy nem beszél, nem tudja kifejezni magát. Még ilyenkor sincsenek dühkitörései, de szenved. Ebben segít a technika, a telefon, a tablet, nagyon ért hozzá: fényképez, videót készít, zenét hallgat, szerkeszt. Tudom, nem lenne szabad efféle kütyüt a kezébe adni, de telefon és tablet nélkül nem jöttem volna rá, milyen rejtett képességei vannak. Sajnos nem jól bánik ezekkel az eszközökkel, van, hogy hetente ripityára tör egyet, akkor rohanok másikat venni. Panamában van egy őssejtklinika, Mel Gibson édesapjával reklámozzák, aki 90 éves korában majdnem meghalt, de azóta már fut. Állítólag az autistákon is tudnak segíteni. Szeretnék egyszer majd oda is eljutni.”

Szavakkal még nem tudja kifejezni magát (Fotó: Archív)

Fontos az étkezés

Vajon mi az erőssége a hétéves autista gyereknek? Az, ami kevés sorstársának. „Igazi bújós kismackó, szereti, ha simogatom, ölelgetem, puszilgatom. Míg számos autista képtelen az érzelmi megnyilvánulásokra, én elképesztő mennyiségű szeretetet kapok tőle. Esténként, elalvás előtt nagyokat birkózunk, csatázunk, játszunk, amikor pedig elálmosodik, szorosan odabújik hozzám, a lábát ráteszi az enyémre, nagyon igényli a testi kontaktust. Minden reggel tornázni járunk Százhalombattára, onnan megyünk Érdre úszni vagy lovagolni Sóskútra, aztán irány az óvoda Nagytétényben. Hetente háromszor, délutánonként a kommunikációfejlesztés sem maradhat el. Nemrég találtam rá Székesfehérváron Guseo András doktor úrra, aki átalakította a teljes étkezését. Egy Nobel-díj-várományos ­tudós tanulmánya szerint az autista gyerek állapotán az étkezéssel sokat lehet javítani. Hogy mit esznek, ez az alfája és omegája a fejlődésüknek. Maci nem ehet például tejfehérjét, glutént, ­szóját, borsót… A tejmentes fagyi nem tilos, így minden délután megyünk a cukiba, ez a napjának a fénypontja.”

Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

Nem rajta múlik, hogy hogyan tovább

Sokan kérdezik a zenésztől, hogy bírja egyedül lelkileg, no meg anyagilag ezt végig csinálni a fiával? „Kezdjük az utóbbival. ­Macika óvodája és a fejlesztő foglalkozások havi 400 ezer forintomba kerülnek, kapom az ápolási segélyt, az emelt családi pótlékot, de hát ez csak töredéke a teljes összegnek. Család? Fiatal koromban nagy kanállal faltam az életet, jó pár szerelmem, kapcsolatom volt, de gyermekét egyedül nevelő édesapaként ma már semmi másra nem vágyom, csak hogy családom legyen. ­Ismerkedek lányokkal, és szerencsére azt látom, őket nem zavarja Macika állapota, sőt, azt tapasztalom, hogy a fiam minden lányt levesz a lábáról. Nem rajta múlik, hogy hogyan tovább. Ha megtalálnám az igazit, szívesen mondanám, holtomiglan, holtodiglan, és ma már az örök hűség sem okozna nehézséget.”

Gyűlölve szeretni

A Fiesta gitárosát, ­zeneszerzőjét és vezetőjét 2003-ban az év dalszerzőjének választották, majd 2008-ban az együttes bejutott az Eurovíziós Dalverseny nemzeti döntőjébe a Gyűlölve szeretni című dallal. Aztán jött a következő nagy sikerű dal, aminek Nem késő még a címe, ezt Tamás kimondottan Erős ­Antónia Egy Csepp ­Figyelem Alapítványának cukorbetegség ­elleni harcához írta.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!