Hazai sztár

Liptai Claudia – Minden akadályt legyőzött

Nincs olyan ember az országban, aki ne ismerné a nevét. Szeretik, mert őszinte, humoros, cinikus, a képernyőn is átüt szexuális kisugárzása. Titka az öniróniája, amely az elmúlt ötven év nehézségein is átsegítette.

Klodell, így hívták az osztálytársai a budapesti Kaffka Margit Gimnáziumban franciaórán Lipták Klaudia Katalint, merthogy e néven született 1973. július 15-én. Egykori osztálytársa, aki egy padban ült vele, azt mesélte a Storynak, hogy Claudia kitűnt a diákok közül. Nemcsak azzal, hogy remekül rajzolt, hanem hogy igazi, eredeti egyéniség volt. Olyan lány, aki vállalta önmagát, bátran hordott miniszoknyát sárga-lila pöttyös térdzoknival, és soha sem rejtette véka alá a véleményt. Ott, a ­Kaffkában az osztálytársak biztosak voltak benne, hogy „ez a csaj egyszer sokra viszi”.

Traumatizált gyerekkor

A gimnáziumi diáktársak semmit sem tudtak Claudia családi hátteréről. Ők a belevaló, harsány, mindig jókedvű, szexi lányt ismerték. Minek is teregette volna ki a szennyest? Később azonban, amikor színpadon, tévéműsorokban, sorozatokban, mozifilmekben bizonyította tehetségét, sohasem titkolta, hogy nem rózsaszín lányszobában nevelkedett. Alkoholista apa mellett kellett felnőnie egy kis szuterénlakásban, penészes falak között, ahol még meleg víz sem folyt a csapból. Elmesélte, hogy tizenhat éves korában az anyja elhagyta őt, három hónapra elköltözött a családi otthonból, magára hagyva a tinédzser Claudiát, akinek ebben az időszakban egyedül kellett léteznie az alkoholista apjával. „Tizenhat éves koromig voltak együtt az szüleim. Nem véletlen, hogy a gimis időszakomra tehető a legrosszabb időszakom. Tizenhat voltam, amikor anyu elköltözött, és otthagyott engem…” – mondta Claudia, akit magaviselete és a sok hiányzás miatt kicsaptak a gimnáziumból, így 1989–1993 között egyebek mellett számítógépes tenyérjóslásból tartotta fenn magát. Közben két évig egy esti gimnáziumban megtanulta a négyéves középiskolai tananyagot, és leérettségizett, 1993 és 1997 között pedig elvégezte a Színművészeti Főiskolát, és még ebben az időben a Vígszínházhoz került. Szerepet kapott a Szomszédok című teleregényben is.

Igazi vörös démonként ismertük meg (Fotó: Archív)

Plátói érzelmek

A lány, aki kitűnt a diáktársak közül, akinek félrecsúszhatott volna az élete, akit oly sokat csúfoltak a duci alakja miatt, hamarosan az ország egyik leghíresebb színésznőjévé vált. 1998-tól az RTL foglalkoztatta mint műsorvezetőt, de az igazi áttörést a Big Brother hozta meg számára. Utána valósággal szárnyalt a tévés karriere, nem volt olyan nap, hogy az újságok ne adjanak hírt róla. Mindig őszintén beszélt magáról, történeteivel megnevettetve rajongóit. Így tudhatjuk, hogy két hírességért is lángolt, az egyik Csonka ­András volt. „Szerelmes voltam belé. De nagyon! A Grease című musicalben léptünk fel együtt, ő pedig már nagy sztár volt a Família Kft.-ben, és én azt mondtam: ’Úristen!’ Lobogott az a gyönyörű fürtös haja, és az a mozgás, ami minden este ugyanaz, és két lépésből állt, teljesen elkapott. Írtam neki egy levelet rózsaszínű, szagos levélpapírra…” De Claudia, aki tinilányként Tom ­Cruise-ba volt belezúgva, rajongva gondolt Miller ­Zoltánra is. „Miller Zolit konkrétan kergettem. Volt olyan, hogy az Ördögfiókákkal, a zenekarával játszott a Pál-völgyi-barlangban, és kifeküdtem az útra a kocsija elé, hogy ne tudjon elmenekülni. Olyan dolgokat csináltam, hogy az őrület, de ő kedves volt, mert végül nem hajtott át rajtam.”

Majdnem tökéletes pár

A felfokozott érzelmek, a flört utáni vágy mindig úgy lengte körül Claudiát, mint egy finom parfüm. „Mindig szerelmes voltam” – mondta egy interjúban az akkor még „vörös démon”, akinek első férje a szintén közkedvelt színész, Gesztesi ­Károly volt. A művész fia, ­Gesztesi Máté így látta őket: „Közel voltak a tökéletes párhoz, remek csapatot alkottak. Együtt éltünk, egyszer Claudia vásárolt be, máskor én főztem, előfordult, hogy a karácsonyi ebédet is. Esténként együtt néztük a tévét, beszélgettünk, sokat nevettünk. Jó időszak volt, szép családi életet éltünk, főleg miután megszületett Panka… Mindketten erős, sikeres, tehetséges, exhibicionista emberek, akik nem engedtek a másik érdekeinek, akik egy idő után nem tudtak egy fedél alatt élni. Igen, voltak veszekedések, hiszen mindketten heves természetűek, és bizony láttam olyan érzelmi kitöréseket, amiket talán nem kellett volna…”

„Tilla az első számú férfi kolléga”

Karriere során rengeteg tévéműsort vezetett, legtöbbet Till Attilával dolgozott, akivel töretlen a barátsága. „Mindenkinek az életében vannak olyan barátságok, amik nem arról szólnak, hogy mindennap beszélünk, de ha újra találkozunk, akkor ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Tillával is ilyen a viszonyunk. Természetesen mindig ott volt velem életem fontos mérföldköveinél: az esküvőmön vagy a kerek születésnapokon. Nekem mindig ő lesz az életemben az első számú férfi kolléga, ezt vállalom. Vele dolgoztam a legtöbbet, de még mindig meg tud lepni egy-egy mondattal. Tudom, hogy ő az a férfi, akiben sohasem fogok csalódni.”

A Big Brotherben dolgoztak először együtt (Fotó: Archív)

Habár megszületett imádott lányuk, három év házasság után, 2010-ben elváltak. Claudia, miközben ekkorra már egyértelműen az ország első számú szupersztárja volt, tovább kereste a szerelmet. Voltak botlásai, jó és rossz választásai, amelyek a rendkívüli sajtóérdeklődésnek köszönhetően azonnal kiderültek. Hogy ezért, vagy más miatt, de hosszú időn át nem sikerült megtalálnia azt a férfit, aki mellett igazán boldog lehetett. „Sokszor jártam tévúton – mondta minderről. – Többször előfordult, hogy csak az érzést kerestem, a szerelembe voltam szerelmes. Olyan ez, mint amikor karácsonyra feldíszítünk egy fát, és január 6-án, amikor lebontjuk, akkor látjuk meg, hogy valójában milyen kis ferde, mennyire nem tökéletes, és köze nincs ahhoz, amilyennek látni szerettük volna. Sajnos, korábban többször futottam bele ehhez hasonló helyzetbe, hogy csak elhittem, hogy a másik majd olyan lesz. Aztán kiderült, hogy a valóság ettől nagyon távol áll.”

Megérdemelt boldogság

A szakmájában mindent elért, ezért Claudia úgy döntött, valami nagyon mást szeretne, mint amit a show-biznisz világa adhat. Tanulni kezdett, tudásvágya pedig a jóképű Pataki Ádám cukrásszal ismertette meg. Szerelmük gyorsan kiteljesedett, és 2016. október 28-án megszületett gyermekük, Pataki Marcell Ádám, két évvel később pedig egybekeltek, az esküvőről csak a Story magazin tudósított. A kiegyensúlyozott Ádámtól megkapta azt, amire nőként mindig is vágyott. „Szeretem, ha nőnek néznek, és azt is akarom, hogy elfogadjanak, de ha lehet választani, akkor inkább nőnek nézzenek. Attól tudok ragyogni, hogy a férfi ott áll mellettem, és ő erős férfinak érzi magát. Ez az én dolgom, hogy őt férfivá tegyem – mondta. – Örülök, amikor megcsörren a zárban a kulcs, és Ádám hazajön, mindig várom. Szeretem, ha együtt vagyunk otthon, szeretek vele lenni, közösen időt tölteni, programokat kitalálni. Engem már ez a ’várakozás a közös időre’ is boldoggá tesz. Persze mint minden kapcsolatban, nekünk is vannak néha mélyebb pontjaink, de mindig számíthatunk egymásra, egy irányba tartunk, és ez a legfontosabb.”

Második férjével cukrászdát is nyitottak (Fotó: Birton Szabolcs)

Családon a hangsúly

Liptai Claudia jelenleg is az egyik legfoglalkoztatottabb tévés, önálló monodrámája, a ­Clauságok sorra tölti meg a vidéki színháztermeket. Jelenleg Dubrovnikban forgatja a VIASAT3 új párkereső műsorát, a Szingli vagy svindlit, ahová családja is elkísérte. Kisfia születése óta ugyanis a hangsúly számára sokkal inkább a szerettein, mint a munkán van. Ötven év bölcsessége átformálta a személyiségét, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett, ám ha ránézünk, még mindig ugyanazt az ezer fokon égő, folyton pörgő, dögös vöröst látjuk, csak immár szőkén. A legszebb születésnapi jókívánság pedig mi más is lehetne, mint hogy minden maradjon így!

Claudia mondta

„Egy férfi esetében az agya, az intelligenciája sokkal vonzóbb tud lenni, mint a külseje. Az esze, a fellépése, a stílusa megszépít minden férfit.”

„Vannak tulajdonságok, amik nem változnak… Csak a pimaszság a fiatalság sajátja.”

Kiemelt kép: Birton Szabolcs

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!