Hazai sztár

Hosszú Katinka a babavárásról: „Az életem lelassult, főleg magamhoz képest”

Nemsokára világra jön az olimpiai bajnok úszónő és Gelencsér Máté gyereke. Katinka szerint tökéletes az időzítés a családalapításra.

„Még nem voltam anyuka, ami most következik, teljesen új lesz számomra – mondta nevetve Hosszú Katinka egy vele készült tévéinterjúban. Máshol pedig azt is hozzátette, hogy jól tudja: megpróbáltatások is várhatnak rá. – Az anyaság érzése menet közben fog alakulni szerintem, majd ha itt lesz már a baba. Várom a kihívásokat, azokat is, amikről azt mondják, hogy nehéz lesz. Kíváncsi vagyok, mivel fogunk szembesülni. Szerintem készen állunk, ha pedig mégsem állnánk készen, akkor is jönni fog.”

A vásárlást nagyon kitolta

Katinka nem is tagadja, élete talán legnyugodtabb időszakában van, terhessége utolsó hetei telnek épp. „Soha nem pihentem ennyit, mint kismamaként, de ez így van jól. Csak magunkra koncentrálok, igyekszem a munkáimat is csökkenteni, hogy ha eljön az idő, biztosan hátraléphessek. Most már tényleg a várandósság végét járom. Az életem lelassult, főleg magamhoz képest. Úgy érzem, ez a legjobb időzítés a családalapításra – osztotta meg érzéseit a kismama, és arról is mesélt, miként állnak a babakelengyével. – A vásárlást nagyon kitoltam, de ennek is oka volt. Szerettem volna mindennek utánajárni, hogy mi az, amire tényleg szükségünk lesz, mert feleslegesen nem akarok megvenni semmit sem. A család, illetve a babás barátok, ismerősök sok jó tanáccsal elláttak, mondhatni, ’piackutatást’ végeztem bizonyos témák kapcsán. Még egy picit dolgozni kell azon, hogy minden készen álljon. A nagyszülők izgatottak, már felajánlották a segítségüket, készül a babaszoba, szóval nincs miért izgulnom – mondta Katinka, és azt is, hogy férjével, Mátéval már a baba nevét is kitalálták. – Még nem szeretném elmondani, hogyan döntöttünk, annyit viszont elárulhatok: különleges neve lesz.”

Katinka szülei már nagyon várják az unokát (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

„A lányom azt csinálta, amit szeretett”

Katinka jó ideje tudta már, milyen fészekre vágyik: egy kertes házra, ahol mint az ő családjában volt, két fiút és egy lányt nevel. Hogy miként? Valahogy úgy, ahogyan az anyukája tette egykor. „Sokat tanultam az édesanyámtól, jó példát mutatott. Biztos vagyok benne, hogy sok mindent hasonlóképpen fogok csinálni, mint ő, ugyanakkor lehetséges, hogy bizonyos dolgoktól el fogok térni” – mondta korábban, majd hozzátette: ez azt jelenti, hogy a szeretetteli közeg mellett a gyermek fejlődése, kreativitása, tehetségének kibontakoztatása lesz az első. Olyan anyuka lesz, aki folyamatosan arra ösztönzi a gyermekét, hogy tegyen fel kérdéseket, és ne elégedjen meg a helyzetével. No és nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel mindig őszinték legyenek. Mert így látta otthon egykor, erről a támogatásról, ösztönzésről egyébként Katinka édesanyja, a matematikatanár Bakos Barbara mesélt a Storynak pár éve. „A lányom azt csinálta, amit szeretett, imádott úszni, versenyezni, sok barátot szerzett az uszodában. Jól érezte magát az edzőtáborokban, ráadásul a versenyek miatt bejárta az egész világot. Persze ez a családnak anyagi áldozattal is járt, hiszen mindez nincs ingyen: ha versenyre ment, fizettük az útiköltséget, a szállást, a ruhákat, a felszerelést, később viszont már kapott ösztöndíjakat. Kevesebbet volt itthon, mint a legtöbb gyerek, és emiatt soha nem nyaralt együtt a család, mindig két részletben mentünk pihenni.”

Folytatja az úszást?

Barbara azt mondta, Katinka 16 éves koráig mindent vele beszélt meg, utána már azért voltak előtte titkai. Ez az a bizalmi kapcsolat, ami majd ott lebeg az úszónő szeme előtt is. „Katinkának mindig az augusztus volt a szabad hónapja, 16 évesen is ekkor ment el először bulizni a bátyjával, Gergővel – mesélte az anya. – Egyre rövidebbek lettek a szoknyái, egyre többet pusmogott a barátnőivel. Már nem velem beszélte meg a dolgait. Az, hogy korán elkezdett úszni, versenyezni, ahhoz vezetett, hogy hamar önálló lett, tudott döntéseket hozni. El is kötelezte magát egy fiú mellett, ő volt az első barátja, a kapcsolat egy évig tartott. Összesen négy barátja volt a lányomnak (mielőtt férjhez ment – a szerk.), mindegyiket bemutatta a családnak, és szívesen láttuk őket még a vasárnapi ebéden is.”

Katinka Gyönyörű kismama (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Katinka azt is szem előtt fogja tartani, hogy gyermeke ismerje a tágabb családot is, mert ő is mindig jól érzi magát a rokonokkal. És hogy fog-e még úszni versenyszerűen? Meglátja majd, mindenesetre a sport és a családi élet egyensúlyára szeretne törekedni. „Ennek egyszerű oka van: maximálisan szeretnék a családomra koncentrálni, nem akarok elvenni tőlük tartalmas, érdemi időt. Pontosan tudom, mennyi edzésre van szükségem ahhoz, hogy a világon a legjobb úszó legyek, ez pedig elvenné az időt a családomtól. Nem szeretnék az az édesanya és feleség lenni, aki naponta 8-10 órát távol van a családjától. Az rengeteg kiesett idő, amit anyaként nem tudnék pótolni” – magyarázta néhány évvel ezelőtt. Persze ez nem azt jelenti, hogy az anyasággal együtt még a munkát is leteszi. Legalábbis erre lehet következtetni egy interjújából, amelyben elárulta: nem tartja magát egy háziasszonytípusnak, ráadásul nézetei között az sem szerepel, hogy a nőnek otthon, a tűzhely és a három gyerek mellett lenne a helye.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!