Hazai sztár

Helyszíni riport: „Mondtam Dollynak, hogy feljelentem, ha nem fejezi be ezt a szörnyűséget!”

Méltatlan véget érhet az énekesnő több mint negyvenéves zenei pályafutása, ha kiderül, hogy köze van a nemrég lefülelt, szaporítótelepnek hívott gyöngyösi horrortanyához.

Szomorú és dühítő a tény, hogy vannak emberek, akik ahelyett, hogy tisztelnék és szeretnék az állatokat, úgy gondolják, megengedhetik maguknak, hogy kihasználják és kínozzák őket. Mindezt azért, hogy a kutya- és macskakölykök eladásából meggazdagodjanak. Magyarországon eddig szaporítótelepek tucatját számolták már fel, de a gyöngyösi horrortanya és az ott történtek talán az elmúlt évek egyik legszörnyűbb esetéhez kapcsolódnak. Mindezt tovább bonyolítja, hogy a történetbe az eddig köztiszteletben álló művésznő, Dolly is belekeveredett. A telep, ami egyébként korábbi menedzseréé, az ő nevét viseli (Dolly Roll Kennel – a szerk.). Ráadásul a titkos rajtaütés időpontjában maga a művésznő is megjelent, hogy elvigyen onnan pár kutyát. A Story Gyöngyösre utazott, hogy további részleteket tudjon meg az ügyről.

Nincsenek szavak

Első utunk Gyöngyös ebrendészeti telepének vezetőjéhez, ­Palotai Dórához vezet, aki jelen volt a tanya felszámolásánál. „Teljes idegkimerülésben vagyok, egyik nap már el is ájultam. Mindenki erről kérdez, és én újra és újra elmondom, hiszen fontos, hogy még nagyobb nyilvánosságot kapjon az ügy. Csak egyszerűen így nem tudom túltenni magam a történteken – kezdi megtörten, mi pedig megígérjük, mindössze pár percig zavarjuk. – Én életemben nem láttam még ilyet. Olyan állapotban voltak a kutyák, hogy arra nincsenek szavak. Törött lábú, daganatos, ürülékükben tartott állatok és tetemek mindenhol. Felfoghatatlan. De az is, hogy mielőtt a rendőrség kiérkezett, és bejutottunk volna az udvarba, Dolly is ott volt. Gorombán viselkedett, és azt mondta, a saját kutyáiért jött. Majd amikor a menedzsere kiadogatta az állatokat a kapun, elsietett.” Az énekesnő mindenhol azt nyilatkozta, csak segíteni akart a kutyákon, ezért vitte el őket. Azzal pedig csak a felszámolásnál szembesült, milyen szörnyűség folyik a tanyán. Palotai Dóra ebben kételkedik. „Ő azelőtt távozott, mielőtt a rendőrséggel bejutottunk volna az udvarba. Tehát ha szörnyűségről beszél, akkor ő azt már korábban is jól tudta. Ahogy a menedzser, Rita is tudja, hogy úgyis az ő nyaka körül szorul a hurok.” Dóra szerint viszont itt nem egy valakinek, hanem sokaknak kell megbűnhődnie. „Ez egy kész bűnszövetkezet. Én pedig addig megyek, amíg mindenki, köztük Dolly ellen is lesz feljelentés” – jelenti ki határozottan.

Néhány kutyát sikerült megmenteni (Fotók: Archív)

„Dolly is benne van”

Ezután a szóban forgó telep felé vesszük az irányt. A kocsiból kiszállva, furcsa szag terjeng. „Oh, ez most már szinte semmi. Évekig elviselhetetlen volt a bűz” – kezdi Erzsike néni, a horrortanya közvetlen szomszédja. Majd a szemben lakó család is hazaérkezik. „Itt évekig ment a kutyaürülék- és tetemégetés. Anya évek óta nem tud az udvaron teregetni, mert dögszagúra száradnak a ruhák – mondja a fiuk, Dávid, aki elmeséli azt is, hogy a rengeteg kis- és nagytestű kutya egész nap ugatott az udvarban. Enni csak ritkán kaptak, orvos pedig sohasem látta őket. – Nem lakik itt Rita, a menedzser, csak néha jött, akkor is furcsamód sötétedés után. Szerencsétlen állatok csak ilyenkor jutottak élelemhez, friss vízhez.”

Eljárás folyik

A Story a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon is járt, ahonnan a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályához irányítottak minket. „Annyit tudok mondani, hogy ismeretlen tettes ellen folyik eljárás állatkínzás bűntettének gyanúja miatt” – mondta telefonon érdeklődésünkre Soltész Bálint.

„Évek óta harcolunk, jól tudtuk, mi működik itt, csak nem segített senki. Most végre révbe értünk Erzsike néni petíciójával, amit mindenkivel aláíratott, és felszámolták a telepet. De borzalmas volt látni, ahogy kihozzák szegény élő, beteg állatok mellett azt a rengeteg tetemet. Most viszont, hogy nincs ott se kutya, se macska, egerek és patkányok lepték el az udvart, úgyhogy szeretnénk, ha az egészet kitakarítanák végre – veszi át a szót Dávid anyukája, aki biztos benne, hogy Dollynak is köze van a rettenethez. de az ügy még csak most kezdődött, az énekesnőnek még bőven van lehetősége, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát. – Valaki nem adja csakúgy a nevét valamihez. Dolly is benne van ebben az egészben, noha itt csak egyszer láttuk. De szerintünk úgyis Rita viszi el a balhét. A művésznőnek nagy neve van, valahogy majd tisztára mossák.”

Dolly az egyik kutyájával (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

Maszkban kellett járniuk

Dóritól és a szomszédoktól azt is megtudjuk, hogy van egy másik, gyöngyösi helyszín is, amelyről a szomszédok szintén számtalan bejelentés tettek már az évek során az elviselhetetlen bűz miatt. Legnagyobb meglepetésünkre egy négyemeletes panelházhoz érkezünk. „Itt én indítottam el az ügyet, mert olyan volt, mintha dögkút mellett laknánk. Maszkban kellett közlekednünk, olyan szag áradt a szomszéd néni lakásából. A lánya, Rita és Dolly ide hordták a kutyákat szaporítani, meg főzni. Csupa vér volt mindig a lépcsőház, ahogy hordták fel a büdös húsokat” – kezdi Deme Gáborné Csilla, aki az alsó szomszédaival, Havas Lóránttal és édesapjával fogott össze. „Apukámmal sokszor láttuk itt Dollyt. Ő meg a barátnője, a menedzser már vagy 20 éve itt tenyésztenek kutyákat – mondja Lóránt. – Egyszer bekopogtam, és ott volt egy csomó kiskutya a lábamnál. Tavaly a parkolóban elkaptam Dollyt, és mondtam neki, hogy feljelentem, ha nem fejezi be ezt a szörnyűséget! Azt mondta, tegyem csak meg. Hát szerencsére Csilla kitartó volt, megtette, és úgy néz ki, véget ért ez a rémálom.”

Évekig áradt innen az elviselhetetlen bűz (Fotók: Archív)

Dolly megszakította a kapcsolatot menedzserével

Lapunk természetesen kereste az énekesnőt is, aki a botrány óta elérhetetlen. Koncertjeit egymás után törlik, mert több helyen is petíciókat indítottak, mondván, ezek után nem akarják őt színpadon látni. Úgy tudni, Dolly­ maga is arra a döntésre jutott, hogy nem vállal fellépést, ameddig nem tisztázza magát, ugyanis a Blikkhez eljuttatott közleményben tudatta, az állatkínzási vádak hamisak, menedzserével minden kapcsolatot megszakított, és úgy érzi, meghurcolták őt. „Meghurcolták a nevemet és a becsületemet. Az elmúlt időszakban megjelent sajtóközleményeket nagy megdöbbenéssel és még nagyobb fájdalommal hallottam. 74 évem alatt mindig is elkötelezett voltam az állatok iránt. Az elmúlt években számtalan olyan jótékonysági rendezvényen is felléptem, melyekből származó bevételt állatok megmentésére, állatvédő szervezetek, menhelyek támogatására fordítottak. Sem a nevem alatt bejegyzett kennelről, sem az ott tapasztalt áldatlan állapotokról nem volt tudomásom, így amikor ezekkel szembesültem, menedzseremmel a kapcsolatot megszakítottam. Emiatt valamennyi rám vonatkozó valótlan állítást visszautasítok, és minden lehetséges jogi eszközzel fel kívánok lépni személyemet átíró, nevemet megtépázó közléssel szemben.”

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!