Hazai sztár

A fekete-fehér filmek magyar sztárjai – Fülledt titkok fűszerezték románcaikat

Ki gondolna, hogy romantika helyett hazugságok és légyottok tarkították a két világháború közötti időszak filmcsillagainak mindennapjaikat.

Jávor Pál – Megfenyegette a kedvese családja

A színész minden premierjén megjelent a gyönyörű Landesmann Olga. Jávornak is feltűnt a lány, hamarosan egymásra is találtak. A konzervatív polgári család a végletekig ellenezte a kapcsolatot. Jávort figyelmeztették, hogy amennyiben feleségül veszi a nőt, a család őt mindenből kitagadja. Jávor erre ennyit felelt: ’Nem érdekel, keresek annyit, hogy egy asszonyt el tudjak tartani…’” 1934-ben házasodtak össze, szépen éltek, de a világháború után kénytelenek voltak az Államokba menekülni. Az Újvilágban sok megpróbáltatás érte őket, Jávor portásként dolgozott, szerepet nem kapott, ez pedig az alkoholhoz űzte, de Olga mindenben kitartott mellette. 1957-ben tértek haza, Jávor még ugyanebben az évben meghalt.

Jávor Pál időskorában a Margitszigeti Nagyszálló halljában (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

Szeleczky Zita – Férje elhitette róla, hogy öngyilkos lett

A színésznő 1940-ben ment feleségül Haltenberger Gyula gépészmérnökhöz, a kapcsolatuk végül tönkrement. A színésznő 1945-ben hagyta el az országot. Haltenberger, hogy segítse Zita és a családja menekülését, elhíresztelte: felesége külföldön öngyilkos lett. A valóságban azonban titkos levelezést folytattak, és a férfi végül szintén távozott az országból. Mindketten Bue­nos Aires­ben telepedtek le, de kapcsolatuk ­baráti maradt.

Szeleczky Zita a Palatinus Strandfürdőben (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

Kiss Manyi – Összejárt házas exével

Fiatalon szeretett bele egy artistacsalád tagjába, Alfredo Uferini­be. „Apósom csak úgy egyezett bele a házasságba, ha velük tartok. Azt mondta: ’Magácskát fogjuk kilőni az ágyúcsőből’ – mesélte Manyika. De hiányzott neki a színjátszás, és amikor Uferiniék amerikai turnéra indultak, Manyi lelépett, és jól tette, mert 1935-ben berobbant a filmvilágba is. Ezekben az időkben talált rá újra a szerelem a nála tíz évvel fiatalabb Károlyi István gróf személyében. Az arisztokrata anyja azonban rangon alulinak tartotta Manyikát, ellenezte a házasságot. Az évekig tartó titkos románc után Károlyi végül mást vett feleségül, de még az esküvő után is összejártak légyottokra, és Manyika haláláig őrizte a gróf leveleit.

Kiss Manyi és az a bizonyos habos sütemény (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

A kiemelt képen Jávor Pál a Dankó Pista című filmben (Fotó: Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu)

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!