Hazai sztár

Balázs Klári: „Hogy Gyuri mikre keres rá a böngészőben, azt magam sem tudom, noha vannak sejtéseim”

Az énekesnő, de még a 84 éves férje is azt vallja, muszáj haladniuk a korral. Klárika először mesél online kalandjaikról.

A kortársaikat is arra buzdítanák, vegyék kézbe az okostelefont, vagy üljenek le a számítógép elé és fogyasszanak netes tartalmakat. Nemcsak azért, hogy jobban értsék a fiatalok világát, vagy hogy naprakészek legyenek, hanem mert szerintük mindez roppant szórakoztató, ráadásul praktikus is.

„Aki lemarad, az kimarad”

Klárika minden gond nélkül kezeli a levelezését, fizeti ki online a számláit, vagy rendel házhoz különböző applikációkon keresztül. Nem tagadja, nem volt könnyű, és időbe is telt, hogy megtanuljon magabiztosan mozogni az online térben, de mint mondja, megérte. „Sajnos igaz a mondás, hogy aki lemarad, az kimarad. Ezt mondtam a Gyurim­nak is, aki még évekkel ezelőtt azt kérdezgette, mégis mit töröm magam azon, hogy megtanuljam a tabletet használni – kezdi az énekesnő. – Vagy hogy magam válaszoljak az e-mailekre. Na most szépen néznék ki, ha akkor nem vágok bele! Persze biztos lenne rá egy emberünk, aki segít, de túl sok mindent kell már online intézni ahhoz, hogy más csinálja. Én meg nem akarok másra utalva lenni… Teszem hozzá, Gyuri sem. Igaz, máshogy és másra használjuk az internetet. Ő inkább szórakozásra. Minden reggele azzal indul, hogy elolvassa a híreket, megnézi, nyert-e a kedvenc focicsapata, majd keres a YouTube-­on valami zenét. Hogy mire használja még, mikre keres rá a böngészőben, azt magam sem tudom, noha vannak sejtéseim…” – kacag fel jóízűen.

Egyre fiatalabb rajongókra tesznek szert (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

A mosatlan nem várhat

Mint meséli, ő is szívesen pörgeti „csak úgy” a TikTokot, vásárolgat online, vagy olvasgat kedvére. „De ez a ritkább. A reggeli kávé mellé belefér, akkor azt még egy programnak is élem meg. Többségében viszont, ha a kezem ügyébe kerül a mobil vagy a laptop, akkor ügyeket intézek, és azt is korlátozva. Nem akarok internet- vagy kütyüfüggő lenni, az veszélyes. Kell lennie egy határnak, hány percet, órát töltünk azzal, hogy a képernyőt bámuljuk. Mert igen, bizonyos szempontból rendkívül hasznos, meg ahogy a húszévesek mondják, ’cool’ dolog, de engem például elborzaszt, amikor azt látom, hogy fiatal szerelmesek ülnek egymással szemben az étteremben, kávézóban, és a telefonjaikat nyomkodják. Mi ilyet a férjemmel sosem csinálnánk. Mint ahogy az is elképzelhetetlen, hogy tiktokozzak vagy facebookozzak, mikor halomban áll a mosatlan edény. És a Gyurinak biztosan nem kell rám szólnia, hogy tegyem már le a mobilt, és nekem se rá. Mondjuk úgy, tudatos ­internetfelhasználók vagyunk. Emellett képben vagyunk, méghozzá azzal is, mi trendi, meg mi nem. Hisz még Netflixünk is van – teszi hozzá mosolyogva. – És nem szégyellünk kérdezni. Szeretünk olyan helyen nézelődni, ahol nemcsak a választásban segítenek, de el is tudják magyarázni a működését. Amikor új okostelefont veszünk, az mindig kicsit körülményes. Annyi elintéznivaló van vele. Ehhez szeretünk segítséget kérni, nem azért, mert nem tudjuk megcsinálni, inkább azért, mert így kényelmesebb és gyorsabb. Szerencsére már van olyan szolgáltató, akinél mindent el tudunk intézni egy helyen, és nem kell három különböző helyen időt tölteni. A szaktanácsadók mindent megoldanak nekünk az előfizetéstől az adatköltöztetésig, és még szép kis tokot is tudunk rá kérni meg garanciát. Fő a biztonság!”

Nem akarnak lemaradni (Fotó: Archív)

„Gyurit nagyon jó fejnek tartják, engem meg szépnek”

Az elmúlt években Klárikáéknak hatalmas rajongó- és követőtáboruk lett, csak a TikTokon több mint félmillió lájkot kaptak. A fiatalok nemcsak a közösségi oldalaikon jelentek meg, hanem a koncertjeiken is. „Őrület, mennyire szeret minket a fiatalabb generáció is! És nemcsak a húszas-harmincasokra gondolok, hanem a tinédzserekre is. Hál’ isten, menő minket hallgatni, menő minket követni. Azt mondják, a zenénk és mi magunk is értéket képviselünk, és hogy a házasságunk is jó minta. A Gyurit pedig nagyon jó fejnek tartják, engem meg szépnek – nevet. – Ezek az ő szavaik, amik nekünk roppantul jólesnek. Az már érthetően kevésbé, amikor egy-egy olyan ’Gyuri bácsi és Klárika’ oldalba botlunk, ahol buta videókat tesznek ki rólunk… Sajnos ez elkerülhetetlen, éppúgy, mint kiszűrni a negatív kommenteket, bár a menedzsmentünk igyekszik ezt kézben tartani. Az viszont már nekünk nem menne. Szerencsére nem is kell.”

Bátran kérdeznek, ha valamit nem értenek (Fotó: Archív)

Pókert csak személyesen!

„Nem titok, imádunk pókerezni, de sosem vetemednénk arra, hogy neten is játszunk – hangsúlyozza Klárika. – Nekünk fontos a személyes jelenlét, hogy a kezünkbe fogjuk a kártyát, meg hát a társaság a lényeg! Szóval próbálunk felzárkózni a fiatalokhoz, de nem minden esetben.”

Kiemelt kép: Szabolcs Lázsló/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!