Hazai sztár

Keszthelyi Gyöngyvér: „Tomi élete is idegeskedéssel teli volt, amikor kiderült, hogy súlyos beteg”

A közel hét évvel ezelőtt hunyt el Somló Tamás, özvegye meglepő, eddig sosem hallott családi titkokat mesél múltról és jelenről.

Gyöngyvér példája alátámasztja a kutatók állítását: a stresszes életmód bizony jelentősen hozzájárul a betegségek kialakulásához. Sajnos ezt többször is tapasztalta már a családjában, ezért igyekeznek fokozottan odafigyelni a megelőzésre. Először a Storynak vall arról, hogy ő is szó szerint belebetegedett a lánya édesapjának szenvedésébe.

„Éreztem, hogy baj lehet”

Amikor a zenész már ágyhoz volt kötve, szinte a nap 24 óráját vele töltötte. „Mi sem volt ennél természetesebb! Azonban miután elment, újra elkezdtem foglalkozni a saját egészségemmel is, sorra jártam a szűrővizsgálatokat. A nőgyógyász sajnos talált is elváltozást, ami nem lepett meg, mert egy ideje már éreztem bizonyos tüneteket, de egyszerűen nem volt lehetőségem, kapacitásom orvoshoz járni az ápolás mellett. És ez nem panasz! A gyász után ez is egy rendkívül nehéz időszak volt számomra. Terapeuta segítségét kértem. Erre másokat is ösztönzök, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni. Megoperáltak, de szerencsére kiderült: nem rossz­indulatú a daganat. Az orvos csodálkozott is, hogy ’ennyivel megúsztam’, mert az ilyen megterhelő, lelkileg gyötrelmes időszakok után igencsak gyakori, hogy a legközelebbi hozzátartozóknál is diagnosztizálnak rákos megbetegedéseket – árulja el Gyöngyvér, majd hozzáteszi: egy ilyen kór nem csupán az étkezés és az életvitelünk lenyomata, hanem bizony pszichés alapon is kialakulhat. – Tomi élete is idegeskedéssel teli volt, amikor kiderült, hogy súlyos beteg.”

Nagy szerelem volt az övék (Fotó: Németh Gabriella/fotocentral.hu)

Lili már 23 éves

A zenész egyetlen lánya már 23 éves. Lili mindig is kerülte a reflektorfényt, még azt sem igazán szereti, ha édesanyja mesél róla. Pár mondat erejéig azonban kivételesen Gyöngyvér érinthette, hogy van jelenleg Tamással közös gyerekük. „A lányunk nagyrészt örökölte az édesapja egészségügyi problémáit. Gyomorpanaszai vannak, sokat szenved vele, de komoly figyelmet fordít ő is a folyamatos szűrővizsgálatokra. Külföldön tanul, bizton állíthatom: egy felelősségteljes, intelligens, tehetséges gyermek. Igazán büszke vagyok rá, és Tomi is az lenne. Örökölte az apja tehetségét is, kivételes érzéke van a zenéhez, a művészetekhez, ami kapcsolódik a terveihez” – teszi hozzá az édesanya.

Lilivel egy régi képen (Fotó: Archív)

Sok ember életét mentette meg az özvegy

Gyöngyvér, vagy ahogy a zenész nevezte, Csuflák dentálhigiénikusként dolgozik egy fővárosi rendelőben. „A munkám során szorosan együttműködöm az orvosokkal. Természetesen előfordul olyan eset is, amikor az orvos küldi hozzám a pácienst egy beavatkozássorozat elején. A fogászati beavatkozások velem kezdődnek, folytatódnak, majd végződnek. Dentálhigiénikusként fő feladatom az Egressy Dentalban a szájüreg tüzetes átvizsgálása, és ha valami elváltozást észlelek, akkor az orvoshoz irányítom a pácienst” – mondja az özvegy.

Fotó: Archív

Szobrot érdemelt

Tamás évtizedeken keresztül aktív részese volt a szigetvári zenei életnek: gyakran részt vett a helyi zeneiskola jótékonysági rendezvényein. A város vezetése hat évvel a zenész halála után a Vigadó előtt állította fel azt a köztéri mellszobrot, amit Vanyur István készített róla.

Kiemelt képek: TV2, Scherer Zsuzsa

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!