Hazai sztár

A Drága örökösök Icukája arra kérte a férjét, keresse 25 év múlva: „Ki hitte volna akkor, hogy meg is teszi”

Csonka Ibolya boldogan él gyerekkori szerelmével, és immár kilencszeres nagymama. Igaz, minderre sokat kellett várnia.

Kétszáz kilométerről jár forgatni Csonka Ibolya, ugyanis a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze, ott is él, de Budakeszin veszik fel a Drága örökösök jeleneteit. Sokszor hajnali négykor már talpon kell lennie, emiatt kivett egy kis lakást a fővárosban. „Este felvonatozok, ott alszom az albérletben, és onnan megyek forgatni” – mondja a művésznő.

A Drága örökösökben (Fotó: RTL)

Nomádkodnak a Balatonnál

Az albérleten, a kaposvári lakásukon kívül még egy Balaton-parti házat is visz, egész pontosan felújít. „Nyolc éve vettük a férjemmel ezt a házat a magyar tengernél, nemrégiben álltunk neki a felújításnak, és remélem, jövőre már beköltözhetünk. Néha egyébként ott töltünk pár napot és éjszakát, viszünk vízforralót, lavórt a mosakodáshoz, és nomádkodunk – mosolyog a színésznő, aki alig várta, hogy tavasz legyen, és újra nekiálljon veteményezni, kertészkedni. A kert és a vidéki lét szeretetét otthonról hozta. – Szeged mellett, Pusztamérgesen nőttem fel, édesanyám gyógyszerész volt, apám körzeti orvosként dolgozott. Egyszer, az éjszaka közepén egy férfit, akinek szétnyílt a koponyája, a konyhaasztalunkon mentett meg. Milyen büszke voltam rá! Mi tagadás, engem is érdekelt az orvoslás, de erősebb volt bennem a színpad iránti vágy.” Olyannyira, hogy a bajai tanítóképző főiskola felvételijén megkérte a bizottságot, nehogy felvegyék, mert megakadályoznák a másik felvételijét a Színművészetire, hiszen ha egyik helyre bejut, a másikra nem fog. A trükk bejött, és a pusztamérgesi lány a pesti forgatagban találta magát. „Imádtam! Emlékszem, akkoriban mutatták be A tanút, de csak egy helyen lehetett megnézni, mindent megtettem, hogy sikerüljön.” Ibolya a párjával nézte meg a filmet, Szűcs Lászlóval, akivel még diákkorában találtak egymásra.

Nem volt idő a szerelemre

„Őt a Nemzeti Színház Stúdiójába vették fel, egy városban éltünk ugyan, de mégsem volt időnk egymásra. Emiatt szakítottam vele. Azt mondta, lesz még dolgunk egymással. ’Jó, válaszoltam, keress meg huszonöt év múlva.’ Ki hitte volna akkor, hogy meg is teszi” – neveti el magát a művésznő. Eltelt az a bizonyos majd’ huszonöt év, és egyszer egy férfi megállította az akkor már Kaposváron játszó Ibolyát, és közölte, itt vagyok. „Na és? kérdeztem, ugyanis nem ismertem meg az én fiatal kori szerelmemet. Ő azonban mindent tudott rólam, nyomozott utánam, tudta, hogy független vagyok. Kiderült, ő is elvált, mint én, csúcsmenedzserként dolgozik, és randevúzni akar velem. Hát találkoztunk, és így mentem hozzá Lacihoz húsz évvel ezelőtt, és élünk azóta is boldogan.”

Már mindketten függetlenek voltak, amikor újra egymásra találtak Lászlóval (Fotó: Archív)

Nagy családban él

Ibolyának nem született gyermeke, így akarta a sors. „Két babám ment el, talán mert én szerelemből lettem színésznő, és mindig is erős volt bennem a szakmám, a színpad iránti alázat, és a sors tudhatta, hogy kettő együtt nem megy. Fájdalmas ezt elfogadni, de elfogadtam.” Férjének azonban van két gyereke, Alex és Flóra. „Így lett nekem két gyermekem, természetesen soha nem akartam az édesanyjuk helyébe lépni, én mindig inkább jóbarátjuk voltam, és erre igen büszke vagyok. Nekik köszönhetően pedig nagymama is lehetek. Alexnek három gyermeke van, Flórának pedig egy hónapja született meg az első babája, egy kisfiú. Mi több, ha a testvérem unokáit is beleszámolom, akikhez nagyon közel állok, akkor kilencszeres nagymama vagyok! És ez csodálatos dolog.”

Cicaldi, a macska szerepében A brémai muzsikusokban (Fotó: Archív)

Hegymászás helyett sétál

Hosszú ideig a hegymászás volt a művésznő hobbija, például nyolc éven át mászta a Magas-Tátra csúcsait. „30-40 kilométeres túrákat tettünk naponta. De ez az idő elmúlt, ma sok sétával, kertészkedéssel, munkával tartom fitten magam.”

Kiemelt kép: RTL

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!