Hazai sztár

Gyebnár Csekka és Mérai Kata: „Elfelejtjük, az apró hibákkal együtt is szépek lehetünk”

A két barátnő az élő példa rá, hogy a korához és alkatához mérten bárki bomba formába hozhatja magát.

Sokan tavaszig szőnyeg alá söprik a bűntudatot, és csak húsvét után kezdenek el azon aggodalmaskodni: vajon hogyan tudják majd a strandszezonig formába hozni a testüket… Mérai Kata és ­Gyebnár Csekka azonban jól tudják, a nyári alak valójában télen készül.

Talicskázni felér egy edzéssel

Csekka rendszeresen jógázik, és az Ázsia Expressz után belekezdett a futásba is. Kata a téli sportok szerelmese, de rengetegféle mozgásformát kipróbált már, most éppen a nordic walkinggal ismerkedik. „Magam is meglepődtem, hogy ez milyen kemény sport! Egyáltalán nem olyan, mint ahogyan elképzeljük, nem arról szól, hogy csak két bottal túrázgatunk. Sokkal inkább olyan, mint a sífutás, ami az egyik legkeményebb sport, és a lehető legtöbb izomcsoportot megmozgatja. Ha valaki szeretné eltüntetni az integetőhájacskákat, ezzel biztosan sikerül majd” – mesélte a Story téli különszámában Mérai Kata. „Nekem ami még segít a kilók leadásában, az a talicskázás a kertben – tette hozzá barátnője, Gyebnár Csekka. – A gyomlálás, az ültetés, sőt az összes kinti munka kiváló testmozgással ér fel. Sokat gondolok rá, hogy eleink nem jártak konditerembe, mégsem híztak el. Persze, mert kapáltak, ástak, gyümölcsöt szedtek, és ezzel már el is égették a kalóriákat.”

A kép Csekkáról a Story téli különszámába készült (Fotó: Borzi Vivien)

„Lehet utánam csinálni!”

De mint oly sok minden, a diéták sikere is fejben dől el. „Mindkettőnk énképéhez és önbizalmához nagyon sokat adott az Ázsia Expressz. Kiderült, hogy nemcsak mi hisszük magunkat erősnek és kitartónak, hanem valójában is azok vagyunk, a tetteink minket igazoltak. Kiderült, mi mindenre vagyunk képesek, és ez hatalmas visszaigazolás volt – mondja Kata. – Az összes diéta is egyfajta küzdelem, amihez fejben is rendben kell lenni. Legyünk őszinték, mindenkinek vannak küzdelmei a külsejét illetően. Annyira kirakatvilágban élünk, hogy ha a telefonunkban megnyitunk bármit, rögtön azzal szembesülünk: egy tökéletes nőnek kilométeres combja, karcsú dereka, bababőre van, ahogyan gyönyörű, lobogó a haja, vakító a fogsora. Valahogy elfelejtjük, az apró hibákkal együtt is szépek lehetünk, és épp ezért nehezen hisszük el a férfiaknak, hogy szerethetőek vagyunk. Én is állandóan monitorozom magam kívülről, és igyekszem vállon veregetni magam, hogy ennyi idősen úgy nézek ki, ahogy. Időnként jó érzéssel tölt el, hogy a harminc-negyvenesek között is azt tudom mondani: tessék, lehet utánam csinálni. Hogy az alakformálásban vagy a diétázásban sikeresek legyünk, szerintem fontos, hogy megtanuljunk kibékülni önmagunkkal, és merjük megdicsérni magunkat. A kor egy társadalmi teher, de nem szabadna így tekinteni rá. Amikor nekem azt mondják, ez már a B oldal, akkor azt mondom: igen, de aki eljut odáig, hogy meghallhassa, az már tudja, hogy a B oldalon vannak a legjobb számok.”

Kata a teli sportok szerelmese (Fotó: Borzi Vivien)

Galambból giliszta

Csekka szerint is az önelfogadás a kulcs a sikerhez. „Én is eljutottam arra a pontra, hogy megtanultam szeretni magam, és ebben nagyon nagy szerepe volt a páromnak is, az ő dicséreteinek, a biztatásának – mondta a színésznő. – Az évek alatt hozzászoktam, hogy néha vékony vagyok, néha dundi, néha kifejezetten túlsúlyos. Pár hónap alatt tíz kilókkal játszom. Hála istennek, a bőröm hozzászokott ehhez.” Csekkáról az Ázsia Expressz alatt is olvadtak le a kilók. Kata viccesen azt mondta: elvitt magával egy galambot, és visszahozott egy gilisztát. „Valóban 10 kilót fogytam. Az már sok volt. Nem bánom, ha van egy kis párna, ha van csípőm. A párom sem szereti, ha vézna vagyok. Amikor hazaértem, azt kérdezte, hova lett a testem. Szerintem egy diéta esetében is az a fontos, hogy a saját és a szeretteink mércéjének kell megfelelni, nem mindenáron szupermodellalak után áhítozni. Ha télen kitűzünk egy célt, amit szeretnénk elérni a strandszezon kezdetéig, fontos, hogy az reális legyen, illetve a végeredmény után is jól érezzük magunkat a bőrünkben.”

Már az Ázsia Expressz előtt is barátnők voltak (Fotó: Archív)

Türelem is kell a fogyókúrához

Persze Kata esetében minden másként történt. „Érdekes, hogy én ezekben a dolgokban is egészen más vagyok, mint Csekka. Az Ázsia Expressz alatt nem fogytam egy grammot se, akkor kezdtek el lemenni rólam a kilók, amikor hazaértem – mondta a színésznő. – Az alkatomból ered, hogy nehezen tudom leadni a felesleget. Nagyon figyelnem kell, mikor mit eszem. Ami a szerencsém, hogy a pluszsúly eloszlik rajtam. A szervezetem mindenhol tartalékol. Kellett ez a hat hét a műsorban ahhoz, hogy a testem feladja a raktározást, és elhiggye: minden rendben van. Kint rengeteg vizet ittunk, és szinte alig ettünk. Itthon gyenge vagyok vízivásban, ezen változtatnom kellene. Most egyébként 7-8 kilóval vagyok kevesebb, mint a kimeneti súlyom. De ez is egy fontos tanulság minden diétázónak: ismernünk kell a saját szervezetünket, és nem rögtön az eredményt várni. Hiába ettem alig, hiába rohangáltam egy súlyos hátizsákkal a tűző napon hetekig, sokáig úgy tűnt, a kilók nem mennek le rólam. De idővel meglett az eredmény. Vannak, akiknek ez gyorsabban megy, de nekem kiderült: türelmesnek kell lennem, ha fogyókúráról van szó.”

Kiemelt kép: TV2

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!