Hazai sztár

Bárdy György – Kirúgták a Nemzetiből, mert megszegte a szocialista erkölcsöt

A legendás színész veszedelmes nőcsábász hírében állt. Összeszedtünk néhány titkot a múltjából.

Egy interjúban arra a kérdésre, hogy min változtatna az életében, ha tehetné, a következőt válaszolta: „Minden úgy van jól, ahogy történt.” Hitte, hogy nincsenek véletlenek, pedig tulajdonképpen a véletlenen, szülei válásán múlt, hogy színész lett. Apja a porcelániparban dolgozott, és bár tudta, hogy fia színész szeretne lenni, a családfő azt akarta, hogy kövesse a szakmájában. Bárdy tizenöt éves volt, amikor az édesapja otthagyta a családot. „Apám híres keramikus-porcelántervező volt, hajszolta az önállóságot, és tönkrement. Miután lelépett, félévente találkoztunk egymással. Nem érzelmi célból látogattam meg, hanem pengőt kértem tőle kenyérre.” Talán szülei rossz házassága is közrejátszott abban, hogy inkább hajszolta a nőket, az élvezeteket, minthogy megállapodjon egy asszony mellett. Persze nem volt nehéz dolga velük. Miután repülősként túlélte a II. világháborút, sőt azt is, hogy gépe az ukrán fronton lezuhant, hamar népszerű színész lett. Kiállásának, tehetségének, orgánumának köszönhetően bomlottak utána a nők. Veszedelmes nőcsábász hírében állt. „Sok hölgy iránt éreztem vonzalmat, de ezek nem szerelmek, kapcsolatok voltak. Szeretek független lenni – mondta korábban. Mindezt a karrierje is megsínylette, amikor 1959-ben eltiltották a pályától. – Kirúgtak a Nemzetiből, mert állítólag megszegtem a szocialista erkölcsöt. Erdészként éltem, favágókkal és segédmunkásokkal dolgoztam. Három év elteltével a kecskeméti színházhoz kerültem, majd hosszú idő után térhettem csak vissza a fővárosi közönség elé.” A külföldi magyar nyelvű lapok a kirúgásról mást írtak: szerintük Bárdy egy másik színész társaságában időzött egy fiatal lánnyal, és a légyottról hangfelvételt is készítettek.

Gyors esküvő, gyors válás

Akármi is történt, miután visszatért a színpadra, nem volt megállás. Legendás szerepei, Jumurdzsák volt az Egri csillagokban, Máris szomszéd a Mézga családban, Gugyerák Alajos és megannyi remek alakítása országos sztárrá tette. A szakmának köszönheti első feleségét is. Egy Margit névre hallgató hölgyet vett el. Aztán rájöttek, csak érzelmi fellángolásról van szó, és elváltak útjaik. A hölgy később az NSZK-ba disszidált, és jelmeztervező lett. Az első házasságáról mindig szűkszavúan beszélt, a másodikról már többet: „Nem vagyok híve a klasszikus házassági ceremóniának. Az első esküvőmet valami iskolában, egy padban tartottuk. A második házasságom is egy félreeső irodában zajlott, nem is emlékszem, milyen ruha volt a feleségemen. A gyűrű sem tetszett a menyasszonynak, úgyhogy anélkül mondtuk ki a boldogító igent.”

Feleségével, Lévay Mariann-nal boldog házasságban éltek (Fotó: Gálos Mihály Samu/fotocentra.hu)

Merthogy a nőcsábász Bárdy végül csak megtalálta az igazit Lévay Mariann személyében. „Egyszer csak eljött az a nő, aki örökre magához láncolt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy éltes koromban, ötvenhat évesen rátaláltam a feleségemre. Mariann-nal egy strandon ismerkedtem meg, gyönyörű, magas, fiatal lány volt. Szerelem volt első látásra. Soha egyetlen nővel sem éreztem azt a harmóniát, békét és szerelmet, amit vele. Évekig együtt éltünk, aztán ultimátumot kaptam tőle – már elmúlt harminc –, hogy gyereket szeretne. Hatvannégy évesen jöttem rá, hogy kimaradt valami az életemből. Anna lányomat az élet nagy ajándékának tekintem. Ezt a szeretetet gyerekkoromban, az édesanyám mellett éreztem utoljára” – nyilatkozta a házasságáról.

Két hatalmas szerelem: a lánya, Anna és a tenisz (Fotó: Archívum Story-Best/fotocentral.hu)

Teniszezett, pipázott és restaurált

Imádott férj és apa lenni. „Feleségem remekül főz, rendben tartja a lakást. Kicsit jobban is, mint azt én szeretném. Hihetetlen kínokat kell kiállnom a porszívó miatt. Ennek a masinának a hangja a legnagyobb ellenségem. Sajnos mindennap hallgatnom kell” – viccelődött sokszor, pedig nagyon boldog családfő volt. Végtelen türelme volt, nem lehetett felbosszantani, csak azzal, ha éhes volt, és késett az ebéd. Egész életében teniszezett, szivarozott, később pipázott, és szívesen restaurált, ugyanis gyűjtötte az antik bútorokat. Íróasztala Bethlen Gábor korabeli volt, több mint négyszáz éves. Bárdy egyszer azt mondta, szeretetből soha nem szenvedett hiányt, az élete végig kitartott. Ez pontosan 92 évet jelent, a művész ugyanis egy nappal a születésnapja után hunyt el 2013-ban.

Kiemelt képek: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!