Hazai sztár

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos – Egymásba kapaszkodtak 50 éven át

Évtizedeken át éltek példás, irigyelt családi életet. Életük utolsó éveiben azonban rengeteg nehézséget mért rájuk a sors.

Kapcsolatuk csak félig volt szerelem első látásra. A válogatott sportoló az akkor már óriási népszerűségnek örvendő, csoda szép színésznőt egy pécsi presszó ablakán keresztül látta meg − éppen Az aranyember című film forgatására igyekezett. Lajos ott és akkor elhatározta, feleségült kéri Ildikót, utána is rohant az utcán, de a színésznő kinevette, mondván, nála focisták szóba sem jöhetnek. Lajos azonban nem hagyta magát lerázni, és addig ostromolta a művésznőt, míg be nem adta a derekát. 1969-ben mondták ki egymásnak a boldogító igent.

Szerelmek egymás mellett

A hetvenes évekre igazi álompár vált belőlük, boldog házasságukat mindenki csodálta. Nem civódtak, a válás gondolata soha fel nem merült közöttük. A világválogatott futballsztárnak mindene volt a családja, gyönyörű felesége és közös fiuk, Csaba. A meccsek előtt például mindig odament hozzájuk a lelátóra, puszit nyomott az arcukra, majd visszafutott a pályára. Pécsi Ildikó sosem sérelmezte, hogy férjének rajta kívül másik szerelme is van: a labdarúgás. „A mi egymásba kapaszkodásunk annyira erős volt, hogy ez a két szerelem jól megfért egymás mellett. Sőt én sem voltam ezzel másként, hiszen én ugyanígy éreztem a színház iránt. Este hatkor nekem már megszűnt a világ, csak arra koncentráltam, hogy este hétre egy másik személyiséggé váljak. Lajosnak ugyanolyan szigorúan szerelmetes viszonya volt a focihoz, mint nekem a színházhoz, de ez minket nem szétszakított, hanem összekovácsolt” – árulta el egy interjúban a színésznő. Hivatásában – és ebbe később az írás is beletartozott − annyira el tudott merülni, hogy amikor például egy Blaha Lujza-könyvön dolgozott, hajnalig verte a klaviatúrát, és sokszor csak arra eszmélt fel, hogy férje egy tányér almával és sajttal áll mellette, amit halkan letett a szorgosan dolgozó színésznő mellé.

Két évvel az esküvőjük után született meg kisfiuk, Csabi (Fotó: Smagpictures)

Ápolta a feleségét

Lajos gondoskodó férj volt, odaadóan ápolta nejét akkor is, amikor az balesetet szenvedett az M3-as autópályán, több csontja is eltörött, hosszú hónapokba telt, mire felépült. Míg korábban Ildikó volt a család motorja, hirtelen körülötte kellett sürögni-forogni a családnak. Lajos oroszlánrészt vállalt felesége ápolásából, leste minden kívánságát, ha kellett, ágytálért rohant, vagy mosdatta. Szűcs Lajos mindig is úgy vélte, amikor nincs probléma az életben, könnyű kifejezni a szeretetet, de az igazi érzéseket a bajban kell megmutatni. Amikor ötvenedik házassági évfordulójukat ünnepelték, mindenki arról faggatta őket, hogy mi a hosszú házasságuk titka. Azt felelték: szerették és megértették egymást. „Egymásba kapaszkodtunk ötven éven át, és ez így is marad, amíg csak élünk.”

Sírba vitte őket a viszály

Szükségük is volt egymás támogatására, hiszen életük utolsó éveiben kevesebb volt a boldogság és több volt a szomorúság. Korábban a családjuk volt a minta, nem volt náluk hangos szó, a színésznő ráadásul legendásan jó kapcsolatot ápolt egykori menyével, Pártos Csillával. Mindig is ilyen családi életről álmodtak, a házukat is úgy építették fel, hogy egy nap ők és fiuk, Csaba családja is egy fedél alatt élhessen. Ezért dolgoztak keményen egész életükön át. Aztán egyik napról a másikra minden a feje tetejére állt, és másról sem lehetett hallani, olvasni, mint hogy az idős színésznő a bíróságon hadakozik volt menyével. Az éveken át tartó pereskedés Ildikót és Lajost is megviselte, főleg az egészségük látta kárát a viszálynak. Csak egymásra számíthattak a bajban, és mint mindig, összekapaszkodva próbálták túlélni a nehézségeket. 2020 nyarán aztán a valaha bivalyerős, legyőzhetetlen sportembert legyűrte a betegség. Ő ment el először, majd még az év decemberében követte őt Ildikó. Egymás mellé, a máriabesnyői temetőben helyezték őket örök nyugalomra.

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!