Hazai sztár

Udvaros Dorottya: „Abban hiszek, ha sokan mondjuk, hogy ne, akkor elérjük a célt”

Jane Fonda és kiváló színésznőnk nem csak abban hasonlít egymásra, hogy életművük már most legendás. Fontos ügyeket is egyformán felvállalnak.

Tehetségüket mindig elismerték, kikiáltották őket szexszimbólumnak, minden létező díjat megkaptak. Ám nem csak külsőségekben olyan egyértelmű a párhuzam Udvaros Dorottya és Jane Fonda között, mindketten számtalan fontos közéleti ügyben is hallatták és hallatják a hangjukat. Dorottya idén is rendkívül jó formában van, jelenleg is próbál a Nemzeti Színházban, és – mivel egyébként is ritka, hogy haszontalanul töltse kevés szabadidejét – tervei szerint idén is leutazik a Fertő-tóhoz, hogy ott legyen a Greenpeace környezetvédelmi szervezet következő megmozdulásánál, amely ismét egyre szükségszerűbb. „Abban hiszek, ha nagyon sokan mondjuk, hogy ne, azzal igenis elérjük a célt” – mondja mély meg­győződéssel.

Titkos bevetésen

Volt, hogy előadás után ült autóba, és másnap hajnali négy órakor még sötétben, többedmagával tüntetett. Igaz, nem piros kabátban tette mindezt, mint Jane Fonda, és a hollywoodi színésznővel ellentétben rendőrségi zárkában sem ült még azért, mert szót emelt a beruházások ellen. Ugyanakkor részt vett útlezárásnál, hogy blokkolja a teherautók útvonalát, és ha kellett, csónakba szállt. „A fontos dolgokért szót kell emelni. Tüntetésről eddig még nem vittek el, de természetesen rendőrségi kihallgatáson vettem már részt, egy-egy akcióban benne van ez a ’veszély’. Mégis megéri, ha megmenthetjük vele, jelen esetben a Fertő-tó speciális és igen értékes állat- és élővilágát. Épüljön szép szálloda, de ne úgy, ahogy most tervezik. Sose felejtem el, ahogy tavaly Ausztriában béreltünk csónakokat, és egy óra igen intenzív evezés után jutottunk el a Fertő-tavi építkezéshez. Az ottani cölöpházakat addigra már körbevették madárvédő hálókkal, éppen ezért volt szükségszerű a beavatkozás, hiszen ha nem járunk sikerrel, nem lett volna hova fészkelniük a hazaérkező fecskéknek, és akkor a bontások is azonnal megkezdődhettek volna. Rongálás nem történt, és még a hálót is a stégen hagytuk” – meséli.

Fotó: Bolega Niki

„Javier Bardemért rajongok”

Még a pandémia alatt került kapcsolatba a környezetvédőkkel. És bár nem ő az egyetlen művész, aki számára a színészi pálya és az aktivizmus jól megfér egymás mellett, mégis akarva akaratlanul egyre nagyobb példaképpé válik ő maga is a magyar emberek szemében. Vajon ő kiért rajong? Talán éppen Jane Fondáért, aki hozzá hasonlóan számos alkalommal bebizonyította, hogy a jó ügyekért korhatár nélkül kiállhatunk? Fonda már a hetvenes években, első Oscar-díja idején háborúellenes tüntetéseken vett részt, a nyolcvanas évektől pedig kifejezetten figyelt arra, hogy csak fontos ügyeket szolgáló filmekben vállaljon szerepet. Az idő múlásával pedig nemhogy veszítene az érdeklődéséből, egyre inkább önmagára talál, és ma már kifejezetten azt szeretné, ha fiatal kori művei vagy fitneszvideói helyett arra emlékeznének az emberek, hogy aktivistaként hány nemes ügy mellé állt és a segítségével mi mindent elértek. Hogy több alkalommal börtönbe is került, amiért – például – a klímaválság ellen tüntetett. Számára ez is csak hab a tortán! Eggyel többet tett, amivel felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mit tart fontosnak és mit elítélendőnek. „Sok nagyszerű színész van a világban. Olyanok is, akik megelégednek a munkájukkal, és olyanok is, akik – talán kíváncsiságból, talán, mert nem akarják tétlenül nézni az igazságtalanságokat, és tenni szeretnének a környezetükért, a társadalmukért – nevüket, idejüket adják, esetleg dollármilliókat gyűjtenek és adományoznak egy-egy nemes ügyért. Jane Fonda mellett Javier­ Bardemet is hadd említsem meg. Érte azóta különösen rajongok, amióta 2018-ban a Greenpeace-szel együttműködve kutatott az Antarktisz körüli vizek mélyén, és szűnni nem akaró kíváncsisággal figyelte a szakemberek munkáját” – magyarázza.

Az asztalra kerülő zöldséget maga termeszti (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

Elektromos roller, veteményeskert

Dorottya maga is sokat tesz a környezetvédelemért. „Apró dolgoknak tűnik, de a saját mikrokörnyezetében is sokat tehet az ember. Világosban például leteszem az autómat, és elektromos rollerrel közlekedek, azt imádom. Csapvizet iszom, amivel az égvilágon semmi baj nincs a lakóhelyemen, idényzöldségeket fogyasztok, nyáron többnyire azt, amit magam termesztek. Persze szerencsésnek mondhatom magam, amiért van egy konyhakertem, és örömömet is lelem abban, hogy ültetgetek” – magyarázza, de a nála tizenhét évvel idősebb példakép is hasonlóan él. Fonda például minden alkalmat megragad, hogy példát mutasson. 2018-ban azt jelentette ki, hogy soha többé nem vásárol új ruhát csak azért, hogy abban vonuljon fel egy rangos díjátadón.

Kiemelt képek: Bolega Niki, Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!