Hazai sztár

Csűrös Karola és Horváth Ádám – Nem csak egymásba, a szakmájukba is szerelmesek voltak

A legendás művész házaspár több mint ötven évig kitartott egymás mellett jóban-rosszban.

1963-ban ismerkedtek meg Győrben, a színésznő az ottani színházban játszott, leendő férje pedig rendezni érkezett a városba. Már akkor felfigyeltek egymásra, de Karcsi – ahogy kollégái, barátai hívták – egy kis karmesterrel volt együtt, a rendező pedig még házasságban élt.

Nem vettek karikagyűrűt

Első találkozásuk után három évvel keresztezték egymás útját ismét Budapesten. Horváth Ádám, aki addigra elvált, „rá is startolt” a színésznőre. Rövidesen összeköltöztek Csűrös Karola garzonjában, majd megvették az újlipótvárosi lakást, ahol aztán életük végéig laktak. Eleinte szerény körülmények között éltek, a színésznő egy interjúban elárulta, hogyan rendezték be fillérekből az otthonukat. „Amikor beköltöztünk, semmink nem volt, csak egy létránk, egy kosarunk, benne a ruháinkkal, a könyveink a földön, és egy ágy.”

Bár nagy szerelem volt az övék, hanyagolták a szirupos gesztusokat. Amikor összeházasodtak, nem vettek gyűrűket sem, mert tudták, úgysem fogják hordani. Házassági évfordulót sem ünnepeltek soha, ugyanis ­attól tartottak, csak sértődés lenne, ha valamikor egyikük megfeledkezne a jeles napról. A ­színésznőt pedig egyáltalán nem zavarta, hogy Horváth Ádám nem az a romantikus alkat. „A férjem nem egy mézes-mázos fajta, viszont mindent meg lehet vele beszélni, bármiben kikérhetem a véleményét, mindig jókat mond. Hallgatok is rá! Számomra ez a fontos egy házasságban, ezért tiszta szívből mondhatom, Horváth Ádám nekem a tökéletes férj.”

Kettesben jártak ebédelni

Sokakban felmerült a kérdés: ha ennyire szerették egymást, miért nem született közös gyermekük? Egyszerű a válasz, a munkájuk miatt. Mindketten sokat dolgoztak, és nem csak egymásba, a szakmájukba is szerelmesek voltak. Olyannyira, hogy idejükbe már nem fért bele egy gyerek, azt pedig tisztességtelennek tartották volna, hogy a kicsit bébiszitter nevelje fel. Másrészt Horváth Ádámnak az előző házasságából született két gyereke, akikkel a színésznő is kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolt. Lánya, Veronika Amerikában telepedett le, fiát, Pétert pedig sajnos idő előtt elvesztette, a tragédia pedig rányomta a bélyegét a család életére.

A Szomszédok egyik felvételén (Fotó: Smagpictures)

Karola és Ádám kapcsolata viszont minden nehézség ellenére harmonikusan alakult. Míg a színésznő elnézte férjének, hogy nem ajnározza folyton, addig Horváth Ádám elfogadta, hogy felesége nem vezet háztartást. Amikor csak tehették, kettesben jártak el ebédelni, máskor a barátaikhoz mentek vendégségbe. Ez akkor változott, mikor 1973-ban a rendező infarktust kapott, így Csűrös Karola úgy döntött, eljött az ideje, hogy ő maga lássa el férjét.

Ágyba vitték a reggelit

Hosszú éveken át éjjel-nappal dolgoztak, így mindkettejük számára felüdülés volt, mikor beköszöntöttek a békés nyugdíjas évek. „Őszintén megmondom, nehéz megszokni ezt a semmittevést. Azt viszont nagyon élvezem, hogy Ádám reggelente ágyba hozza a reggelit, együtt megesszük, ő elolvassa az újságokat, eljárunk ebédelni, és rengeteg könyvet olvasunk – mesélte a színésznő egy interjúban. Később viszont egymást érték a bajok. Csűrös Karo­lának egymás után három balesete is volt, egy évébe telt, mire meggyógyult. „Ez alatt Ádám mindennap ágyba hozta nekem a kávét, kényeztetett és kiszolgált” – mesélte. Felépülése után férjéről derült ki, hogy beteg… 15 kilót fogyott, viszont az utolsó percig nem hagyta el magát, halála előtt két héttel egy új munkára készült. Talán érezték, hogy közeleg a vég, mégsem beszéltek soha az elmúlásról.

Amikor a rendező kórházba került, az utolsó napon az orvosa azzal fordult Csűrös Karo­lához, hogy ideje elengedni a férjét. Így is tett. „Ő nem szenvedett, én viszont nélküle nagyon.” Ezután a színésznő ki sem mozdult az otthonából, egyedül, magányosan próbálta túlélni a túlélhetetlent. „Amióta elment, a nappalokkal valahogy megbirkózom, de az esték, az éjszakák borzalmasak. Hajnali háromig, négyig nem tudok aludni, ülök a fotelban, nézem a tévét, és a szememmel őt keresem a mellettem lévő ágyban, ahonnan mindig nézte a tévét” – mondta megtörten Csűrös Karola, aki férje halála után két évvel örökre lehunyta a szemét.

Szigorú volt a feleségével

Nem csak a magánéletben értették meg egymást, a munkában is tökéletes összhang volt közöttük. Igaz, a rendező a feleségével jóval szigorúbb volt, többet várt el tőle, mint a többi színésztől. Akkor is, amikor a nagy sikerű Szomszédokat forgatták, amit Horváth Ádám rendezett, Csűrös Karola pedig Etust játszotta. Férje neki találta ki a szerepet.

 

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!