Hazai sztár

Piroch Gábor világhírű kaszkadőr: „Andy Vajna gépével érkeztem Amerikába”

Evita, Titanic, A múmia, Die Hard – csak hogy néhány mozit említsünk, ahol a filmes legenda kaszkadőrként, majd szakértőként dolgozott.

Gyerek volt még, amikor először vetette bele magát a Dunába egy hídról, bár akkor még csak heccből. Vagány, csillaghegyi kisgyerekként állandóan az utcát járta. „Egyik nap átúsztuk a Dunát, máskor hegyet másztunk, hol a Rómaira lógtunk be, hol a csillaghegyi strandra, ott tanultam meg például szaltóval a vízbe ugrani” – idézi fel.

Schwarzenegger a barátja lett

A szülei mérnöknek szánták, ő azonban testnevelő tanárnak készült, mert imádott sportolni. Fiatalon cselgáncsozott, ennek köszönheti első munkáját az 1969-ben készült Ítélet című hazai filmben. „Sportolóként alkalmaztak, több pénzt kerestem, mint a statiszták. Akkor szerettem bele ebbe a világba.” Később lovagolni is megtanult, így amikor 1974-ben Budapestre jött Diane Keaton és Woody Allen a Szerelem és halál című film miatt, Gábor háttérlovasként tűnt fel a készülő moziban. Ő volt egyébként a lovas felszerelések, kellékek tisztán tartására, ápolására kijelölt személy is. Ekkor döntötte el, semmi mással nem akar foglalkozni. Az egész életét arra tette fel, hogy kaszkadőr legyen. A hazai produkciók után jöttek az amerikai filmek, így ismerkedett meg a hollywoodi kaszkadőrvilág legjelentősebb alakjaival. Arnold Schwarzenegger­rel 1987-ben a Vörös zsaru forgatásakor barátkozott össze, később Andy Vajnát is ennek a filmnek köszönhetően ismerte meg. „Emlékszem, munka után elmentünk iszogatni az Intercontinentalba. Soha nem voltam nagy piás, ha megittam két felest, máris fejre álltam. A színészekkel folyton ment a hülyéskedés, egyfolytában röhörésztünk. A film főgonoszát játszót Ed O’Ross biztatott, menjek oda Andy Vajnához. Bemutatkoztam, elmondtam, ki vagyok, ő pedig azt mondta, ha Amerikában járok, keressem meg nyugodtan.”

Schwarzival a Vörös zsaru forgatásán ismerkedett meg (Fotó: Archív)

Stallone gyerekével játszott

A korábbi években Magyarországon járt amerikai kaszkadőrök – Bobby Bass, Fred Waugh, Joel Kramer – neki küldött meghívólevelein és Vajna szavain felbuzdulva, ’89 januárjában kölcsönpénzből 3 hónapra kiutazott Los Angelesbe. Ám ez sem volt elég ahhoz, hogy azonnal lehetőséghez jusson. Már épp jött volna haza, amikor elhívták egy mexikói forgatásra, és onnantól kezdve nem volt megállás. Dolgozott a Titanicban, A múmiában, majd a Kleopátrában. Közben nem tett le arról, hogy megvalósítsa az amerikai álmot. Andy Vajna, akivel szoros baráti viszonyt alakított ki, később is rengeteget segített neki, hogy megvesse a lábát a tengerentúlon. Vajna magángépével 2000 januárjában utazott ki Los Angelesbe, ahol a Fox egyik vezető producere munkát ígért neki, ám nem tartotta be a szavát, így Gábor kénytelen volt hazaküldeni a családját, és egyedül belevágni a munkavállalási engedély megszerzésébe. „Andy családtagként bánt velem. Szerette, hogy ott vagyok nála, mert törődtem a fiával, sakkoztam és fociztam vele. Andynek köszönhetően nem kellett lakást bérelnem. Még azt is megengedte, hogy a Harley-Davidson motorját kipróbáljam.”

Sokat köszönhet a filmmogulnak (Fotó: Archív)

A Holly­woodban töltött idő alatt Gábor szemtanúja volt, milyen a filmes gazdagok csillogó világa. „Andynél megtapasztaltam, milyen az ottani élet. A ház kapuja mögött, egy nagy parkolóban sorakoztak a terepjárók, a Bentley-­k, a Ferrari. A házban nagy partik voltak. Szombatonként jöttek Andy barátai teniszezni – meséli. De nem csak Hollywoodban tapasztalta meg a sztárlétet. – Volt, hogy Andy Cannes-ban kibérelte a szaúdi herceg hajóját két hétre, máskor földközi-tengeri körútra mentünk, bár én ott csak egy hétig maradtam, mert Portugáliába szólított a munka. Egyébként remekül főzött, ezt az édesanyjától tanulta. Sokszor érkeztek hozzá vendégek. Madonna, ­Schwarzenegger, Antonio Banderas és ­Sylvester Stallone is gyakori vendég volt nála. ­Stallone fiával játszottam is.”

A Terminátor felvételeinek egyik szünetében (Fotó: Archív)

Hivatalosan Amerikában él

Gábor – aki nem mindennapi történeteit nemrég megjelent Hollywoodland című könyvben írta meg – az amerikai állampolgárságot végül nem szerezte meg – annyira szigorúak voltak a feltételek, ő pedig inkább imádott munkájára koncentrált. A zöld kártyát azonban már korábban megkapta, így hivatalosan ma is a tengerentúlon él. Mégis azt mondja, őt minden ide, Magyarországhoz köti, így továbbra is a két ország között ingázik. „Mindjárt hetvenéves vagyok. Sokszor én magam sem hiszem el, mi mindent csináltam végig. Ma már nem kaparok, elég volt. Szakértőként dolgozom, visszavettem a tempóból. A tétlenséget viszont nem bírnám.”

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!