Hazai sztár

Márta néni: „Ha van véleményem, nem tartom magamban, odakommentelek”

Egyszer „megfenyegette” a fiát, Geszti Pétert, hogy kilencvenéves koráig fog élni. Hála istennek, tartja a szavát.

Évtizedek teltek el úgy, hogy Geszti Péter, ha akarta volna, sem tudta volna rábírni az édesanyját, hogy vegyen részt valamelyik koncertjén. Idén azonban a december 11-ei Csillagszórás koncert egyik attrakció­ja éppen Márta néni lesz.

Egymásnak adják a kilincset

Anya és fia mindig szoros kapcsolatban állt egymással, most sem telik el úgy nap, hogy ne hívnák egymást, és heti egyszer Geszti Péter biztos, hogy meglátogatja az anyukáját, aki nem szeret elmenni otthonról. „Nagyjából negyedévente egyszer mozdulok ki. Péter meg állandóan koncertezik, de idén megpendítette, hogy talán érdemes lenne kimozdulni otthonról. Én pedig úgy döntöttem, valahogy elvonszolom magam a koncertjére. Mert, bár idén a 90. évembe léptem, és szerencsére még nem hülyültem el, a lábam sajnos egyre rosszabb. Évek óta járókeretet használok, és emiatt főleg a lakásban töltöm az időmet. Viszont a rokonaim egymásnak adják a kilincset. Most a négy felnőtt unokám közül éppen Karolin zaklat, el akar számolni a pénzzel, amit azért adtam, hogy intézzen el néhány dolgot nekem. De Péter is jön, heti egyszer biztosan, mert itt focizik a lakásom közelében, de ha ideje engedi, többször is meglátogat, sőt néha a lányokat is magával hozza. Sára és Lenke még kiskorúak, egyedül nem jöhetnek hozzám.”

Évekig állandó szereplő volt Bochkor Gábor műsorában (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

„Bóklászom a Facebookon”

Az idei a ritka kivétel, hiszen a novemberi születésnapján is sikerült rábeszélni, étteremben ünnepeljenek. Ott volt a család apraja-nagyja, Péter pedig mindent gondosan előkészített. A nagy családi ebéd előtt, amin unokák, dédunokák egyaránt részt vettek, sokan felköszöntötték a közösségi médiában és a rádióban is, ahonnan a mai napig sokan hiányolják. „Tizenhárom évig rádióztam, minden második nap. Erre már nem vállalkoznék, de időnként jólesik, ha Bochkorék felhívnak. A korommal azonban az is együtt jár, hogy időnként elfelejtek dolgokat. Aztán persze eszembe jut, de észt igénylő tevékenységeket inkább már nem folytatok ‒ jegyzi meg szokott humorával, és elárulja, mivel tölti a napjait. – Amivel manapság leginkább szeretem magam elfoglalni, az a Facebook, ahova szintén Péter kedvéért regisztráltam, és ahol manapság rengeteget bóklászok. Így azt is észrevettem, hogy a fiam oldalán köszöntöttek fel a legtöbben. Ha van valamiről véleményem, nem tartom magamban, odakommentelek… Emellett a televízió, a könyvek, a keresztrejtvények és az ismerősökkel folytatott telefonos beszélgetések kapcsolnak ki a leginkább.”

Nagyon büszke Péter sikereire (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

22 kilót fogyott

Édesapja szakács volt, Márta néni is remek konyhát vitt annak idején, ám egy ideje nem főz, sőt az étvágya sem a régi. „Irén, a 73 éves segítőm heti háromszor jön, ilyenkor kiülök mellé a konyhába, de már nem is kell neki mondani, megtanulta, hogyan kell úgy elkészítenie a kedvenc ételeimet, ahogy én szeretem. Már ha éppen van kedvem valamit enni, mert olyan is előfordul, hogy egy teljes napig nem kívánok semmit. Már a Covid előtti hónapoktól olyan heves étvágytalanságban szenvedek, hogy rosszul is lennék, ha akkor is ennem kéne, amikor nincs hozzá kedvem. Ezért le is fogytam 22 kilót, de most sokkal jobban érzem magam.”

Kiemelt képek: Szabolcs László (2), Fábián Olga/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!