Hazai sztár

Gálvölgyi János: „Isaura miatt a halálomat akarták”

Akadt, aki a paródiáját nem fogadta jó szívvel, pedig a színművész állítja: csak azt vette górcső alá, akinek tisztelte és becsülte a munkásságát.

1968-ban a Ki Mit Tud? révén ismerhette meg az ország, mindössze húszéves volt. Már akkor zseniálisan parodizálta a kor legnagyobb színészeit, Márkus Lászlót, ­Latinovits ­Zoltánt, Feleki ­Kamillt, Kibédi Ervint… A zsűriben ülő Major Tamás végig dőlt a nevetéstől. Így kezdődött a ma már Kossuth- és Jászai-díjas Érdemes Művész karriere. Érettségi után volt már ekkor, a fényképészszakmát is kitanulta, a Révai Nyomda fényképészeként dolgozott. A tehetségkutatót követően felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, jött a színházi karrier, a Thália, majd Madách tagja lett, de a paródiákról akkor sem mondott le. Szerette csinálni, a Gálvölgyi Show a televízió egyik legnépszerűbb műsorsorozata volt. Olyan szállóigéket köszönhetünk neki, mint például a Gesztesi ­Károlynak címzett „Gyúrunk, vazze?!” Görbe tükröt tartott mindenkinek – a sorozatszereplő világsztártól kezdve a legnézettebb vetélkedő-műsorvezetőkig.

Lucélia Santos – Fuldoklott a kacagástól

A színész egyik legismertebb paródiáját a brazil sorozat, a Rabszolgasors ihlette. Ma már mindenki jót kacag a 1986-as szilveszteri Parabola jelenetén, ám Gálvölgyi János elárulta: a műsor adásba kerülése után a széria rajongóitól számos életveszélyes fenyegetést kapott. Hogy miért? „A nézők imádták Isaurát, a legenda szerint még gyűjtést is rendeztek a felszabadítására, így a paródiám bemutatása után úgy megharagudtak rám, hogy tonna számra érkeztek a levelek. Megírták, hogyan kellene engem felnégyelni, kivégezni, halálra kínozni, megcsonkítani… A vád ellenem az volt, hogy itt ez a csodálatos lány, nem elég neki, hogy rabszolga, de ez a gazember színész még ki is gúnyolja.” A népharagot végül maga Lucélia Santos oldotta fel azzal, ahogyan reagált a jelenetre. Amikor Magyarországra látogatott, egy tévéműsorban megmutatták neki, ő pedig annyira nevetett, hogy alig jutott szóhoz. Mint mondta, addig csak színházban parodizálták, tévében sosem, de nagyon tetszett neki Gálvölgyi teljesítménye. Azt mondta róla, hogy „barbaro”, vagyis kegyetlenül viccesnek találta. A színésznő értékelte kollégája színészi munkáját!

Rózsa György – Megköszönte a viccelődést

Gálvölgyi fiatal korában sportolt, már akkor megtanulta: indulatból, bosszúból, haragból soha nem szabad bokszolni. Ugyanezt gondolta és gondolja a paródiára is. Aki neki nem tetszett, vagy a teljesítményét semmire nem tartotta, azzal nem viccelődött, arról nem készített paródiát. „A Kapcsoltam telefonos műsort például nagyon kedveltem. Rózsa Gyurival a Színművészetiről ismertük egymást, mindenki azt hitte, hogy nagyon ­rossz viszonyban vagyunk, de pont az ellenkezője volt igaz. Jóbarátok voltunk, Gyuri annyira intelligens, hogy a Kapcsoltam-paródiám után feljött a lakásunkra, megköszönte, és hozott ajándékba egy telefont.”

Rózsa Györggyel jóbarátok lettek (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Havas Henrik – Kinevette saját affektálását

Hosszú éveket töltött a Heti Hetesben a tanár úrral, így volt alkalma megismerni annak reakcióit, viselkedésének sajátosságait. Épp ezért karikírozta ki remekül a Havas a Pályán című műsorát, tökéletesen hozva Henrik affektáló stílusát. Miután a két férfi évtizedek óta barát, az újságíró jót nevetett a paródián.

Havas Henrikkel a Heti Hetesben is együtt szerepeltek (Fotó: Mohos Angéla/fotocentral.hu)

Volt, aki megsértődött, de nem mutatta

Egri János 25 év alatt számos televíziós vetélkedőt vezetett. A Lehet egy kérdéssel több?-paródia kapcsán szárnyra kelt, hogy ő volt az egyetlen sztár, aki megsértődött, de ezt igazi úriemberként soha nem árulta el, vagy csak nem mutatta ki.

Kiemelt képek: Schumy Csaba/fotocentral.hu, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!