Hazai sztár

Rák Kati – Négy hónap különbséggel kétszeres nagymama lett

A Keresztanyu című sorozat Szvetlanájával mostanában madarat lehetne fogatni.

Klári, Saci, Bianka – ők a lányai, bár az elsőt nem ő szülte, de egyéves kora óta ő is az anyukája lett. Most tőle és Bianka lányától négy hónap különbséggel érkeztek meg az unokák.
Klári egy klasszikus zenekar menedzsere, egyedül él Közép-Dániában, ilyen háttérrel döntött úgy, hogy szeretne gyereket. A sors vagy a Jóisten áldását adta rá, így született meg Jónás, aki már öt hónapos. „Joni februárban érkezett, utána az anyukájával együtt hazajöttek Magyarországra Bianka, vagy ahogy én hívom a lányom, Mirci esküvőjére. Augusztusig maradnak, így alaposan kibabázhatom magam. Joni már nem is baba, hanem szuper kis pasas, megismer, amikor ránézek, fülig ér a szája, rúgkapál, olyan, mint egy kis­csikó. Imádom! Amikor csak lehet, ölelem, puszilgatom.”

Bianka, a színésznő és Sára (Fotó: Archív)

Mirci nagy pocakkal ment férjhez

A sorban Bianka lánya következett, aki Klári után négy hónappal adott életet Ankának. Nevetve meséli, hogy bár nem így tervezték, de Bianka nagy pocakkal állt az anyakönyv­vezető elé. „A járvány miatt addig halogatták az esküvőt, amíg az én kis unokám, Anka jó nagyra nőtt az édesanyja pocakjában. Mircinek csodálatos férje van, a Sorstalanság című filmből ismert Nagy Marcell. Én ilyen kedves, szolgálatkész fiúval még nem találkoztam. Az, hogy a lányomat és a gyerekét imádja, természetes, de akkora szíve van, mint még senkinek. Mondok egy példát. Mentek valahova, és az előttük lévő kocsi elütött egy kutyát. A kocsi rögtön továbbment, ők megálltak, a kutyához tartozott egy hajléktalan is, fölvette őt kutyástól, mindenestül, bevitte az állatkórházba, és kifizette a kezelés költségét. Aztán kiderült, hogy nem tudták a kutyát megmenteni, el kellett altatni. Folyamatosan hívta a hajléktalant, vigasztalta, hogy mi lesz vele most kutya nélkül. Hát ilyen az én vejem.”

Mindig édestestvérként tekintettek egymásra

Klári négyéves volt, amikor megszületett Saci. A színésznő így emlékszik vissza élete egyik legszebb időszakára: „Hazahoztuk, Klári négykézláb fölé mászott, és százszor elmondta: ’Édes kis testvérem, édes kis testvérem.’ A három lány mindig jó testvér volt, úgy nőttek fel, mint az édestestvérek.”

„Én is sokat szorongtam”

A megrázó kaland után visszatérve a mamához és a babához. „Amikor megszületett Anka, besárgult. Kék lámpa alá tették, amitől én halálra rémültem. Bennem még az élt, hogy akit hajdan a kis súlya vagy a sárgasága miatt inkubátorba tettek, mint például az ismert zongoraművészt, Érdi Tamást, könnyen megvakult, de most már tudom, ez a kék lámpa egészen más. No és az inkubátor is sokkal korszerűbb, így ilyen veszély már nem leselkedik a babákra. Szerencsére egy-két nap alatt rendbe jött, és haza is mehettek. A lányom először azt mondta, annyira szorong, még mindig itt a Covid, félti a gyerekét, most először érti és érzi, hogy milyen az, ha valakiért betegre aggódja magát. Arra kért, még maszkba se menjek a baba közelébe, ne vegyem a karomba, én pedig akármennyire fájt is, tiszteletben tartottam. Szerettem volna megfogdosni a lábacskáját, de a kórházban még ezt sem engedte meg, amit én megértettem. Amikor hazamentek, a kertben már a közelébe engedett. Visszagondoltam arra, amikor a nagyobbik lányom, Sacikám augusztusban megszületett. Olyan aggódós anyuka voltam, hogy a rákövetkező év januárjáig csak a teraszra vittem ki, nehogy valami betegséget összeszedjen az utcán.”

Férje Czető Bernát László forgatókönyvíró-dramaturg (Fotó: Archív)

Mindenkit az asztal köré vár

Kati régóta vágyott arra, hogy unokája legyen, most duplán kiélvezheti ezt. Már tervezgeti, hogyan lesz majd, amikor a lányok megkérik, vigyázzon rájuk. „Én nem olyan piros körmös nagyi szeretnék lenni, akinek minden más fontosabb, hanem olyan áldozatos nagymama. Szeretnék mindenben a családom rendelkezésére állni, szeretném, ha szombat-vasárnap mindenki nálunk lenne, főzhetnék a nagy családra, én ezt nagyon fontosnak tartom. Ha ez nincs, azt gondolom, pillanatok alatt darabjaira hullhat egy család. Isten ments, hogy ez nálunk bekövetkezzen.”

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!