Hazai sztár

Oszter Alexandra: „Már látom az alagút végét”

Nemrég őszintén vallott a betegségéről.

Ahogy nemrég itt megírtuk, rengetegen megvédték a színésznőt, amikor egy kommentelő rosszindulatú megjegyzést tette a súlyára. Szinte egy pillanat műve volt, hogy a szép arcú, csinos színésznő ötvenöt kilóról hetvenre hízott. Pedig Oszter Alexandra világéletében nagy gondot fordított az egészségére, a megjelenésére. Aktívan sportolt, megnézte, mit és mennyit eszik, aztán ennek ellenére hirtelen elkezdett hízni, ami nagyon megviselte. Fogalma nem volt, mit csináljon, kihez forduljon segítségért. Egy baráti tanácsra kereste fel az orvost, és kiderült, egy olyan gyakori betegséggel küzd, aminek a gyógyítása igen egyszerű, csak éppen kevesen tudnak róla.

Más nők is szenvednek

A sokakat érintő, de kevésbé ismert betegség neve: inzulinrezisztencia. Az orvosok azt szokták mondani, ez a cukorbetegség előszobája. Még nincsenek tünetek, nincs magas cukorérték, szájszárazság, viszont hetente jönnek fel a kilók úgy, hogy aki ebben szenved, szinte alig eszik már valamit. Alexandra sem ismerte ezt a betegséget, míg egy barátnője meg nem tapasztalta, és a betegség végére nem járt.

Népbetegség

Robbanásszerűen nő évente azoknak az elkeseredett betegeknek a száma, akik már alig esznek, mégis képtelenek lefogyni. „De ez csak a jéghegy csúcsa. Az inzulinrezisztencia úgy vezet diabetes kialakuláshoz és szövődményekhez nagyon sok esetben, hogy a túlsúly nem számottevő. A bélflóra sérülése áll a betegség kialakulásának hátterében, amely ma már genetikai módszerekkel felderíthető és helyreállítható. A fekélybetegséghez hasonlóan ezt is baktérium(ok) okozzák, és a legfontosabb új hír az érintett betegek számára, hogy erről tényleg nem tehetnek. Az elhízás ugyanakkor nem egy esztétikai probléma, hanem egy lappangó, súlyos következményekkel járó betegség, ami érelmeszesedéssel, magas vérnyomással, vesekárosodással, daganatos megbetegedésekkel járhat” – hangsúlyozta a szakember.

Mindent a barátnőjének köszönhet

„Németh Lengyel Dorottya influenszer, kétszeres fitneszvilágbajnok, hatszoros magyar bajnok az egyik legjobb barátnőm. Dóri alkatilag egy molett nő, így az egész élete küzdelem volt, hogy tartsa a versenysúlyát. Amíg meg nem született a két gyereke, addig sikerrel is járt nem kis önsanyargatás árán, ám azután teljesen felborult a hormonháztartás, és elkezdett hízni. Ekkor eldöntötte, még keményebb diétába kezd, egy éven át szinte alig evett, de gyakorlatilag egy grammot nem fogyott. Ennek a nőnek olyan akaratereje van, hogy ha neki nem sikerült lefogynia, akkor a világon senkinek. Ha valaki azt mondja neki, napi három citromkarikát ehet, ő akár ezt is képes egy éven át betartani. Dóri kemény diétába kezdett, ami arra volt elég, hogy ne hízzon fel 100 kilóra. Ekkor talált rá egy alig ismert, különleges mikrobionvizsgálatra, aminek az lett az eredménye, hogy igen rövid idő ledobott 35 kilót. Most újból sovány és gyönyörű.”

Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu

Rosszul lett a cukorsziruptól

Alexandra miután hasonló cipőben jár, mint a barátnője, most végigmegy azon az úton, amin ő. Még csak a vizsgálatok elején tart, de bizakodik, ha a barátnőjének sikerült lefogynia, talán neki is. Hangsúlyozza, elsősorban nem is a súlya a lényeg, sokkal fontosabb számára a szervezetének egészséges működése. „Az orvostudomány eddig nem vizsgálta az ember emésztést olyan mélyrehatóan, amiből kiderülhetett volna, hogy a bélflórában a jó és a rossz baktériumok milyen arányban vannak jelen. Ebből derülhet ugyanis csak ki, hogy vajon mit tud a szervezet hasznosítani, és mit nem. Az első lépés egy ötpontos cukorterhelés volt, ezen már túl vagyok. Sajnos én ott helyben rosszul is lettem, aminek megvolt az oka. Miután évek óta nem eszem se cukrot, se mézet, semmilyen édességet, a 75 grammos cukorszirup, amit a vizsgálatnál rövid időn belül meg kellett innom, azonnal hazavágott. Ebből azonban rögtön kiderült, hogy a szervezetem nem tolerálja a cukrot, ugyanakkor azt is mutatta, hogy a vércukorszintem teljesen rendben van. Itt kezdődik a csapda, mert az ember megnyugszik, hogy nem cukorbeteg, ugyanakkor nem tudja, hogy mégis csak beteg, mert az inzulinszintje egyáltalán nem normális.”

A szüleivel, Failoni Donatellával és Oszter Sándorral (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

A napi öt étkezés kötelező

A következő lépés a székletvizsgálat volt, amiből a bélflórát nézik, de ennek az eredményére még várnia kell. „Amíg ezt nem kapom meg, addig marad a régi, évtizedes étrendem, illetve Dóri étrendjét koppintom le. Neki például teljesen el kellett hagynia a húst, és csak vegán ételeket ehet. Én évtizedek óta reggelire zabkását eszem, eddig mazsolával és gyümölccsel, most már csak mandulát teszek bele. Növényi tejjel készítem a kávém, tízóraira tíz deka bogyós gyümölcs vagy lassan felszívódó szénhidrát, humusz, bulgur, köles, barna rizs, teljes kiőrlésű pufi rizs és nagyon sok zöldség. Ebédre vegán étel, saláta, avokádó, falafel… Arra ügyelek, hogy rendszeresen, napi ötször egyek, mégpedig olyat, amit a szervezetem jól hasznosít, és nem csinál belőle zsírt. Elcsábulni, bűnözni nem szabad, múltkor bekaptam egy kis pizzát, azonnal feljött rám két kiló, amit azóta is képtelen vagyok leadni. Eddig rendszeresen futottam, de a doki azt mondta, felejtsem el, inkább kocogjak, sétáljak, ússzak, biciklizzek. Miután még nem értem a vizsgálatok végére, gyógyszert nem kell szednem, remélem, ez így is marad. Az orvosom, dr. Schwab Richárd azt mondta, a legjobb elixír a mozgás, a mozgás és a mozgás. Ma már tudom, nagyon sok ember küzd úgy ezzel a betegséggel, hogy fogalma sincs róla, pedig a gyógyítása egyszerű. Boldog vagyok, mert azt remélem, az egyéves küzdelmem hamarosan véget ér, már látom az alagút végét, és nemsokára, ahogy Dóri, én is visszanyerem a verseny­súlyomat.”

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!