Hazai sztár

Bajor Imre – Aranyból volt a szíve

A legendás komikus legalább olyan jószívű volt, mint tehetséges. De nem ő az egyetlen a hazai sztárvilágban.

Bajor kiváló színész volt, ám csapnivaló üzletember. Úgy hírlik, a jó szíve ­miatt bukott bele vállalkozásába, a Kicsi Huszár ­étterem működtetésébe is: ­ingyen etette, itatta összes isme­rősét. Ráadásul mindenkinek adott kölcsön, aki csak kért tőle, de soha senkin sem hajtotta be, mondván, „neki biztosan nagyobb szüksége van rá, mint nekem…”

Csala Zsuzsa – Hordta a homokzsákokat

A komika egész életében jó erőben volt. Bizonyíték erre az is, hogy 79 évesen több tíz kilós homokzsákokat rakodott a Duna-partján, amikor közeledett az árvíz. Napokon át, férfia­kat megszégyenítő energiával tette a dolgát. Nemcsak imádott Duna-parti otthonát védte, hanem a szomszédokét is.

Csala Zsuzsa (Fotó: Smagpictures)

Karády Katalin – Lefizette a kivégzőosztagot

A legnagyobb sztárok egyike volt a II. világháború előtt, sok pénzt keresett, így összesen három ingatlant tartott fent a fővárosban. A világégés alatt zsidókat bújtatott a lakásaiban. Egy alkalommal ékszerekkel, arannyal lefizetve egy kivégzőosztagot, a Duna-parton egy csapatnyi gyerek életét mentette meg. Hazavitte, és a háború végéig gondozta őket.

Cipő – Őssejtbeültetésért énekelt

A Republic egykori énekese ott segített, ahol csak tudott. Egy kerekesszékes fiatalembernek például külön koncertet szervezett 2011-ben, hogy az külföldre utazhasson őssejtbeültetésre. „Jár egy esély az izomsorvadásos fiúnak” – fogalmazott akkor a sztár, amikor már ő is tudta, hogy neki sincs sok hátra.

Cipő (Fotó: Smagpictures)

Fónay Márta – Árvákra főzött

Szeretett enni, és szeretett főzni is. Nemcsak a kollégáit lepte meg rendszeresen finom ételeivel, hanem az otthona környékén élő szegényeket, árva gyerekeket is.

Pécsi Sándor, Ráday Imre és Fónay Márta a Rangon alul című filmben (Fotó: Fortepan/Ráday Mihály)

Zámbó Jimmy – Kórházakat támogatott

Sok pénze volt, amiből sokat adott a rászorulóknak. Mindig fontosnak érezte, hogy segítse az elesetteket, a gyerekeket és az öregeket, pél­dául több budapesti kórháznak utalt havi rendszerességgel nagyobb összegeket. Olyan is előfordult, hogy egy beteg kisfiú szülei levélben keresték meg, hogy segítsen a külföldi gyógykezelés költségei­nek előteremtésében. Jimmy elolvasta a levelet, kocsiba ült, és vitte a pénzt, akkora összeget, hogy abból akkoriban egy kétszobás lakás is kijött volna. Természetesen az összeget nem kölcsönbe adta.

Komár László – Karácsonykor mindig dolgozott

Hatévesen értette meg, azért nincs szaloncukor a karácsonyfán, mert nem telik rá, olyan szegények. Egy év múlva kiállt a házuk elé, és eladta pár játékát, vehetett végre az anyukája szaloncukrot, a kisfiú pedig élete legszebb ünnepének örülhetett. Komárban ez olyan mély nyomokat hagyott, hogy befutott énekesként is minden karácsonykor dolgozott, és pénzt gyűjtött a rászorulóknak. „Nem szeretném, ha a világon akár egyetlen gyereknek is meg kellene tapasztalnia azt, amiben én felnőttem” – mondta egyszer.

Komár László (Smagpictures)

Dajka Margit – A fronton énekelt

Félbeszakítva színészi karrierjét, a világháború alatt a fronton harcolók között élt, szórakoztatta a bakákat. „Csak mások érdekelnek. Magamat sosem féltettem. Mindenáron ki akartam menni a frontra, a katonák közé. Kórházban is játszottam. Haslövések, a repülősök szeme kiégve, karjuk, lábuk hiányzott… segíteni akartam” – mesélte erről az időszakról.

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kapható a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!