Hazai sztár

Geszti Péter a Rapülőkről: „Nem akartunk az Első Emelet sorsára jutni!”

A nagy sikerű poptrió három évtizede alakult meg, és a sikereik csúcsán, ’94-ben oszlottak fel.

Az Első Emelet korábbi tagjai a Rapülők egyik slágerében is megénekelték: „Szép volt. Jó volt! Köszönöm. Ennyi!”, hiszen nem akarták megvárni a megszokás utáni unalomblokkot. Így indult egy újabb sikertörténet.

„Bukjunk együtt”

Annak idején egy 90-es évekbeli slágerszerző angol trió mintájára alakult meg az együttes, ami viccnek indult, mégis hatalmas siker lett belőle. „Azt gondoltuk, ha jó slágereket írunk, és találunk a banda élére egy jó forma rappert, akkor majd rengeteg kazettát adunk el, és mi leszünk a magyar Stock Aitken Waterman. Nem így lett” – emlékszik vissza Geszti Péter, aki szerzőtársaival együtt szinte minden korabeli rendezvényre, rapversenyre ellátogatott, hogy felkutassa a leendő zenekar frontemberét. „Nem jártunk sikerrel, úgyhogy tovább kerestük, közben bőszen gyártottuk a demókat, és elkészült egy nagylemeznyi anyagunk, amit én rappeltem fel. Ez amolyan próbafelvétel volt, hogy legyen mit megmutatnunk a leendő énekesnek, de erre soha nem került sor. Berkes Gábor dobta be az ötletet, hogy legyen inkább ez az én szólólemezem, és addig-­addig győzködött, míg belementem, egy feltétellel! Csak akkor vállalom, ha mind a hárman részt veszünk benne. Ha bukunk, bukjunk együtt!”

Első Emelet (Fotó: Smagpictures)

„Elzavartak minket”

Geszti, Berkes és Michel, azaz Szentmihályi Gábor onnantól fogva úttörő pop­trióvá alakultak. „Egyik kiadónak sem kellettünk, mindenhonnan elzavartak minket. Azt mondták, hogy magyarul nem is lehet rappelni, és egyébként is hagyjuk ezt a bohóckodást. Nem tudták elvenni a kedvünket.” Noha a lemezkiadók nem kapkodtak Gesztiék után, a közönség majd megőrült az együttesért. „Az első fellépésünk után berobbantunk. Hihetetlen volt. Olyan nagy felfordulást okoztunk a szórakozó­helyeken, hogy pillanatok alatt a nagyszínpadokon találtuk magukat. Voltak, akik nem értették az öniróniát, és megkaptuk, hogy nem is vagyunk igazi rapperek. Nem vettük sértésnek, hiszen valóban nem voltunk azok, csak három fiatal srác, akik önmagukat sem vették komolyan.”

Ki lenne az utód?

Geszti szerint ma már vagy haragosak a rapperek, vagy keménykedők és hedonisták. Leszámítva azt a ritka kivételt, mint Fluor, akit annak idején szívesen látott volna a Rapülők élén. A 34 éves rapper örömmel vállalta volna a felkérést. „Időnként megesik, hogy Gesztihez hasonlítanak, én is szeretem a humoros, csavaros dalszövegeket.”

„A csúcson hagytuk abba”

Országos népszerűség, két nagylemez, megannyi sláger, felejthetetlen turnék. Nem csoda, hogy a rajongók megdöbbentek, amikor 1994-ben feloszlott a fiúegyüttes. „Tökéletes, kétnyári szerelemként tekintettünk a bandára. A Lesz még rosszabb című dalunkban is megénekeltük: ’Jöttek a gondok, a számla meg a gondnok, a Mikulás, a megszokás, meg az unalomblokk’ – utóbbit nem szerettük volna megvárni, hogy az idő és az érdekek szétszedjenek minket, úgyhogy szó szerint a csúcson hagytuk abba. Tudniillik, volt előttünk egy nem túl jó példa, az Első Emelet, aminek mindhárman a tagjai voltunk. Kezdetben nagyon sikeres volt, aztán elfáradt, és a trend vitte magával. Nem szerettünk volna ugyanebbe a csapdába esni, ráadásul a jövőtől sem féltünk, rengeteg lehetőségünk, ötletünk, energiánk volt. Talán pont ebben rejlett a Rapülők titka: nem a pénz dominálta, hanem a jóérzés.”

Berkesnek nem tetszett a BlaBla

A zenekar elneve­zé­sekor a BlaBla volt az első név, amivel Geszti előrukkolt, de Berkes ettől nem volt elragadtatva. Így jött a következő ötlet: a rappelő és a repülő szavakat összevonják!

Kiemelt képek: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!