Hazai sztár

Tímár Éva – Palacsintás nagyinak becézik az unokái

A mi kis falunk Joli nénije ha csak ránéz két unokája fényképére, fülig ér a szája.

A színésznő szereti azt hinni, hogy Szent Ritának, az anyák védőszentjének köszönhető az, hogy anya lett. „Az orvosok nem sok jóval biztattak a gyerekvállalással kapcsolatban. Popper Péter, a kiváló pszichológus nagyon jó barátom volt, egyszer ő javasolta, menjek el a Szent Rita-kápolnába, a Kun utcába. Elmentem. Köszönöm feliratú kis táblákat láttam mindenütt. Egy évre rá megszületett a lányom” – meséli A mi kis falunk színésznője, aki csodának tartja, hogy Tordy Gézának és neki lett egy lánya, akit természetesen Rita névre keresztelt.

Szebb lesz tőlük a világ

Abban, hogy nagymama lesz, viszont mindig biztos volt, lánya ugyanis erősen családcentrikus. „Az életnek egy hihetetlen ajándéka, hogy időskoromban, amikor az ember már érzi a veszteségek jeleit, hogy nehezebben megy, és itt meg ott fáj, körülvesznek az unokák. Hatalmas szeretetáradat jön be velük mindennap az életembe, nincs kifejezőbb, mint hogy szerelmes érzés nagymamának lenni. Ha rájuk gondolok, szebb lesz a világ, ha velük időzök, friss vagyok és energikus.” A művésznő két unokája, a 14 éves Vilmos és két évvel fiatalabb öccse, Mihály, tíz perc sétára laknak a szüleikkel a nagymamától, vagy ahogyan ők hívják, Évától. „Egykor én laktam ott, csak az a lakás nekem már nagy volt. A közelbe költöztem egy kisebbe, így gyorsan ott vagyok, amikor szükség van rám. Sőt azóta, hogy megszülettek, háromig vállalok már csak szinkronmunkákat, és ma már csak egy darabban, a Macskajátékban játszom a Nemzetiben. Így már bölcsibe, óvodába is hoztam, vittem őket, és később iskolába, hokiedzésre is. Bár az nem volt könnyű, amikor a két emberméretű hokizsákot cipeltem, és tuszkoltam be a kocsiba” – nevet Éva, és hozzáteszi, a jégkorong a múlté, Vili most evez, Misi strand­röplabdázik.

Fotó: Fülöp Dániel

Egyre nagyobbak az ételadagok

Büszke a srácokra, mert jól tanulnak, Misit épp a minap vették fel kiváló eredménnyel egy hatosztályos gimnáziumba. Imádnak olvasni, sok barátjuk van, élik a tizenévesek életét, amelynek Éva még mindig fontos szereplője. „A múlt hetem legszebb napja az volt, amikor Misivel sétáltunk, majd lepihentünk két napozóágyon egy parkban, és szóba került Arany János. Nem ismerte A walesi bárdokat, ezért elmondtam neki, örültem, hogy megértette a vers lényegét, és szerette is. Utána elmentünk pizzázni, majd haza, és főztünk egy kiadós húslevest a családnak. Én ilyen napokon vagyok a legboldogabb.” Éva szívesen süt-főz Vilmosékra, akik sokszor csak Palacsintás nagyinak hívják őt, mert már annyit készített nekik. „Évről évre mindenből többet kell készíteni. De belefér, hogy lesüssek harminc palacsintát nekik, ilyen mennyiségre a szüleiknek, akik sokat dolgoznak, úgysincs idejük. Az úrfik meg, én így becézem őket, cserébe jönnek segíteni, például ha a piacról kell cipekedni, vagy rendetlenkedik a számítógépem, amivel bizony nehezen boldogulok. Nagyon mulatságos, amikor az internetről beszélgetnek, mert egy szót sem értek belőle, számomra ismeretlen szavak, kifejezések röpködnek, ez már az ő világuk.”

A Macskajáték című darabban, a Nemzetiben (Fotó: Smagpictures)

Szeretik a zenét, a színházat

„Sokat jártam velük bábszínházba, gyermekelőadásokra szívesen jöttek. Ők is ügyesek voltak, amikor iskolai ünnepségeken felléptek. Engem eddig egyszer láttak színházban, a Csongor és Tündében, de A mi kis falunkat gyakran nézik. Aztán jött a Covid által ránk kényszerített szünet, de most ismét nagy örömmel megy együtt a család kiállításokra, koncertekre. Szeretik a zenét, színházat, de nem úgy tűnik, hogy a nagyapjukat vagy engem követnének. Nem hiszem, hogy színészek lesznek.”

„De ő tényleg a nagyapám”

A két unoka, Vilmos és Mihály Tordy Géza unokái is. Bár vele kevesebbet találkoznak, jó a kapcsolatuk, rá is büszkék. „Kisiskolás volt Misi, amikor az osztállyal megnézték A kőszívű ember fiai című filmet, amelyben Géza Jenőt alakította. Misi büszkélkedett, hogy Jenő az ő nagyapja, de nem hittek neki. A gyerekek nem tudták összerakni, hogy az a fiatal férfi a filmben hogy lehet nagypapa, hiszen azok öregek.”

Kiemelt kép: Fülöp Dániel

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!