Hazai sztár

Bessenyei Ferenc – Még barátnőből is többet tartott egyszerre

Csak az utolsó, negyedik felesége mellett volt igazán boldog a színészóriás, igaz, hűséges hozzá sem tudott lenni.

Egyik kedvese, ­Béres Ilona szerint a színművész a szerelembe volt szerelmes. Úgy akart élni, mint egy dráma hőse. „Csak az áradó szenvedélyek teszik az embert emberré – vallotta egyszer ­Bessenyei, aki a valóságosnál soha nem akarta szebbnek, tisztábbnak feltüntetni magát. – Nincs mit szégyellnem, mindent vállalok, ami velem történt.”

Beleszeretett a tanítványába

Nagy szerelmekből és kalandokból, viszonyokból bőven jutott a színésznek már igen korán. Hódmezővásárhelyen született 1919-ben. Épp csak 16 éves volt, amikor az apja öngyilkos lett, így családfenntartóvá vált. Szegedre ment dolgozni, ott fedezte fel a színház no meg a nők is. A szerelmet azonban csak Miskolcon lelte meg 23 évesen, amikor beleszeretett a kolléganőjébe, ­Szederkényi Anna színésznőbe, akit feleségül is vett, és akitől ikerlányai születtek. Ennek ellenére a frigy tönkrement. Bessenyei 1951-től Váradi Hédivel alkotott egy párt, csak volt egy kis probléma. No nem a köztük lévő 10 év korkülönbség, hanem az, hogy a férfi a lány tanára volt a Színművészetin. A színész lemondott tanári állásáról, etikátlannak tartotta, hogy tanítson, miközben egy diákjával él együtt. Utazgattak, mindenhova együtt jártak, hajót építtettek, amely a Hedvig nevet kapta, valósággal lubickoltak a boldogságban. Hédi családja szerette, befogadta az elvált férfit, habár mindenki tudta róla, hogy a női nem nagy rajongója.

Váradi Hédivel a Délibáb minden mennyiségben című vígjátékban (Fotó: Smagpictures)

Darvas Váradival csalta Tolnayt

Mégis a színésznő lépett félre: belehabarodott színpadi partnerébe, Darvas Ivánba. Hogy még kacifántosabb legyen a történet, Darvas abban az időben Tolnay Klárival élt együtt. Végül helyre rakták a dolgokat, és mindenki maradt az eredeti partnerével. Ám valami eltört Bessenyeiben. Bár 1961-ben elvette feleségül Váradit, két év múlva mégis elvált tőle. Bessenyei 1963-ban ismerkedett meg a húszéves ­Lugossy Zsuzsával, aki színészi karrierjét adta fel férje miatt, és bemondó lett. Hivatalosan 1967-ig volt a művész házastársa, ám elválásuk nem volt zökkenőmentes. Egy kislányuk született, Juli. Bessenyei a gyereket már nem akarta, mivel akkorra megromlott feleségével a kapcsolata. Az ok Béres Ilona volt, akit a Madách Színházban ismert meg. Béres is házas volt, de ő is viszonozta Bessenyei érzelmeit. Elvált férjétől, a színész pedig a harmadik feleségétől. Végül nem házasodtak össze. „Feri valójában a szerelembe volt szerelmes, én viszont azt akartam, hogy engem szeressenek – mondta később Béres Ilona. – Azért szakítottunk, mert én időközben felnőttem, amit ő már túl soknak és áldozatnak hitt, az nekem még mindig kevés volt. Rosszul viselte, fenyegetett, de ismertem, tudtam, hogy nem kell komolyan venni. A kapcsolat 1965-től 1970-ig tartott.”

1963-ban ismerkedett meg a húszéves ­Lugossy Zsuzsával (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

Majdnem háromszor elváltak

Ő volt az első nő, aki vele szakított, ekkor ismerte meg először a szétválás effajta keserűségét, és éveken át haragudott Béresre. Pedig időközben rátalált negyedik feleségére, B. ­Élthes ­Eszterre, aki mellett a halálig kitartott, pedig a félrelépéseiről tudott az asszony. Ezt a Férjem, a komédiás című könyvé­ben is megírta róla. „Nem volna szerencsés úgy tennem, mintha nem tudnék Feri nőügyeiről. Egyáltalán nem intézte őket szépen. Még barátnőből is mindig többet tartott egyszerre… Ki egy hajszálat hagyott maga után, ki levélkét dugdosott a kocsimba, sorozatosak voltak az éjszakai telefonálgatások, zaklatások – írja Eszter. – Ferivel való együttlétem során háromszor gondoltam komolyan a válásra. Gyermekkori barátnőimet kérte meg, hogy beszéljenek le a szándékomról, de Feri azt is megüzente, hogy ő nem tud megváltozni. Mindig több nővel volt kapcsolatban egyszerre… Mentségére ezt a viselkedést a színművekből, a versekből és otthonról hozta magával.” Eszter és Bessenyei a színész 2004-ben, 85 éves korában bekövetkezett haláláig élt együtt.

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!