Hazai sztár

Sztankay István özvegye: „Egy biztos – férj és feleség soha nem voltak Schütz Ilával”

A Kossuth-díjas művész felesége, Bedők Bea elmeséli, valójában milyen kapcsolat fűzte egymáshoz a két legendás színészt.

„Egy biztos, férj és feleség soha nem voltak – mondja az özvegy, aki azt is elárulja, amikor megismerte a színészt, majd a felesége lett, a színésznő már nem élt, de a a közös történeteik átszőtték az életüket. – Süci, így szólították Ilát a barátok, a nap szinte minden percében velünk volt. A férjem imádta, rengeteget mesélt, beszélt róla. Én pedig szerettem ezeket a történeteket hallani. Egyébként tőle örököltem meg a férjem becenevét, ő szólította Pityunak. Hogy visszatérjek az ő állítólagos szerelmükre – a férjem úriember volt, még ha igaz lett volna, de szerintem nem volt igaz, akkor sem mesélt volna erről. Én pedig soha nem is kérdeztem.”

„A tehetségével ragadta őt el”

A színész négyszer nősült, és ki tudja, hány nő dobogtatta meg a szívét, de állítólag a Schütz Ila nem volt köztük. „Pityut egy nő két dologgal tudta levenni a lábáról. A szépségével vagy a tehetségével. Rajtam kívül mindegyik felesége gyönyörű volt – ezt magamról nem mondhatom el. Süci a tehetségével ragadta őt el. Emlékszem, ahogy játszották a Jövőre, veled, ugyanitt című darabot, fergeteges volt. 21 évesen legalább ötször láttam, olyan érzelmek voltak a színpadon kettőjük között, amit csak kívánni tudok mindenkinek az életben is. Nekem szerencsém volt, mert Pityu mellett ez megadatott.”

Bedők Bea kerámiaművész Sztankay negyedik felesége volt (Fotó: Smagpictures)

„Lenyűgöz a mai napig”

Visszatérve a színészpárra és hihetetlenül szoros barátságukra, így mesél erről az özvegy. ­„István mindig hangoztatta, hogy őket a közönség boronálta össze, a színpadon, a filmekben, de még a rádiójátékokban is folyton férjet és feleséget játszottak. Mesélte, amikor egyedül ment valahova, többször megkérdezték tőle, hol van a felesége, Ila. Sücit pedig arról faggatták lépten-nyomon, hol hagyta a férjét, Istvánt. Folyton, még a kollégák is kérdezgették tőlük: ’Tényleg nem volt, nincs köztetek semmi?’ Biztosan tudom, ez egy színpadi szerelem volt. Süci mondta mindig Pityunak: ’Olyan titok, ami köztünk van, amit egymásnak sem merünk bevallani’. Engem lenyűgöz a mai napig. A bája, a lénye, a lényege. Olyan férfi báj ez, ami ellenállhatatlan… Amikor Pityu megkapta a Kossuth-díjat, három embert hívhatott meg az ünnepségre. Süci köztük volt.”

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!