Címlapsztori

Hegedűs D. Géza Reviczky Gáborról: „Szeretné megélni a gyógyulás örömét, azt, hogy nézheti, miképp boldogulnak a gyerekei az életben”

A nagybeteg színész meglévő előadásain túl nem vállal több szerepet. Barátja elárulta, hogy miért döntött így a kollégája.

Bár a népszerű színész úgy érzi, megnyerte a csatát a rákkal szemben, Reviczky Gábor azt elfogadta, hogy már nem lesz olyan, mint a betegsége előtt. A Nemzet Művésze bejelentéséről természetesen jóbarátja, pályatársa, Hegedűs D. Géza is értesült. A színész több mint ötven éve osztozik Reviczkyvel a sikerekben és a nehézségekben. „Ez több szimpla kollegiális kapcsolatnál. A mindennapi életünkbe is beavatjuk egymást. Horgászszenvedélye a Duna-deltától még a norvég fjordokig is elhajtotta, sokat tanulok tőle a természet titkairól. Széles látókörű, tájékozott, legyen szó tudományról, technikáról, művészetről. Rajong az életért, a családjáért. Egy igazán szívós, kitartó ember, művész, aki a próbatételeket is humorral kezeli – mondja lapunknak Hegedűs D. Géza, aki maga is megrendülve fogadta barátja kijelentését, miszerint a jövőben már nem vállal új szerepeket. – Persze valahol érthető. Túl van egy küzdelmes életszakaszon. Gondolom, szeretné megélni a gyógyulás örömét. Azt, hogy újra szabad, ismét kék az ég, nagyokat lélegezhet, és nézheti, hogy miképp boldogulnak a gyerekei az életben. Aztán ki tudja, az is lehet, hogy a jövőben mégiscsak színpadra vagy kamera elé lép. Volt már erre példa a színháztörténetben. Makláry Zoltán (néhai Kossuth-díjas színész – a szerk.) is visszavonult miután elérte a nyugdíjkorhatárt, Gobbi Hilda mégis vissza tudta csalni a kamera elé. Reméljük, ez Gáborral is hasonlóképpen lesz.”

Ötven éve kollégák, barátok (Fotó: Németh Gabriella/fotocentralk.hu)

„Bármit el tud játszani”

A két színész a hetvenes évek derekán a Színművészeti Főiskolán találkozott először. „Azóta is jóbarátok vagyunk Gáborral. Sosem felejtem el, amikor először láttam színpadon, az egyik vizsgáján Antoniusként. Fantasztikus volt! Már ifjú színészként is roppant megnyerő, humoros, közvetlen volt, a tehetsége pedig egészen egyszerűen magával ragadó. Bármit el tud játszani! A törékeny, érzékeny, arisztokratikus karaktertől a kemény, markáns, magabiztos, erőteljes szerepig – ecseteli a színművész. Reviczky ráadásul nemcsak az egyik legsokoldalúbb színész, hanem az egyik leghűségesebb is. A dzsungel könyvében több mint ezerszer formálta meg Balu, a medve szerepét, amelyet a musical ősbemutatója, 1996 óta játszik. – Rendíthetetlen bástyája a darabnak – mondja az előadás rendezője. – Közel harminc év után is éppolyan elánnal, lelkesedéssel alakítja a szerepét, mint legelőször, pedig már nemzedékek nőttek fel az előadáson. De nem csak A dzsungel könyvében remekel már hosszú évtizedek óta. A képzelt beteg főszereplőjeként épp a napokban tért vissza, és hát mit mondjak: sugárzott a ­színpadon!”

A dzsungel könyvében váltott szereposztásban játsszák Balut Hegedűs D. Gézával (Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu)

Mindenki szorít érte

Reviczky visszatérése valóban hangos sikert aratott a Pesti Színházban. Egy évig nem játszotta Argan szerepét, a nagybeteg színésznek azonban még a szövegkönyvbe sem kellett belenéznie az előadás előtt. „Bevallom, a végére jobban elfáradtam, mint a betegségem előtt, de tudja, ez amolyan nagyon jóleső fáradtság – mondta az előadás után az egyik napilapnak a színművész, akiről 2022-ben derült ki, hogy prosztatarákkal küzd. Bár eleinte tiltakozott a kemoterápiás kezelés ellen, végül nem maradt más lehetősége, mivel áttétet találtak a szervezetében. Míg bevallása szerint az első hármat jól tűrte, az azt követő kezelések viszont nagyon megviselték. Legyengült, állandó rosszullétek gyötörték, szédült, sorozatos ájulásai voltak, és sokat romlott az állapota. Végül a gyötrelmes kezelések meghozták a remélt gyógyulást. Ennek ellenére a színész mégis szívszorító hírt közölt: a jövőben már nem láthatjuk új szerepben. – Nem vágyom rá! Nem tudnék végigcsinálni egy egész próbafolyamatot, nem leszek már olyan, mint a betegségem előtt, és én ezt elfogadtam!”

Gabenként egy ország zárta szívébe az Üvegtigrisben (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

Nem kell lemondania kedvenc italáról

Szokatlan módon hidratál a színész, aki betegsége ellenére sem hajlandó lemondani a dohányzásról, és kedvenc italáról sem. „Naponta három liter vizet kellene innom. Nem tudok. Kérdeztem az orvost, mit csináljak. Sörben lemegy, árultam el neki. Akkor igyon azt, felelte” – mondta nemrégiben az egyik portálnak a színész.

Kiemelt képek: Ványi Ákos, Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!