Címlapsztori

Vitray Tamás nem saját akaratából fogyott rengeteget: „Mindezeken már túl vagyok”

Kedves, bölcs öregúr. A hangja, a stílusa, a mosolya, az elhivatottsága a régi, és 92 évesen bebizonyította, még mindig a trónon ül, és a legjobb abban, amit csinál.

A nemrég újra megnősült tévés ikon Csak ülök… Csakazértis! című műsorát sokan nézik, és azt mondják, szeretik, ha Vitray Tamás magáról is mesél. A munkáját, akár a televízióban, akár mint most, a Youtube-on, nézik, követik. Az első adást, amely a világhírű operaénekesnő, Nádor Magda hányatott életéről szól, már több mint 300 ezren tekintették meg. „Tudtam, tudom, elsősorban nem a fiatalok, hanem az idősebb korosztály tagjai nézik a műsoraimat. Elsősorban nekik szól a Csak ülök…

A Szent-Györgyi Albertről készülő televíziós portréfilm felvételén (Fotó: Fortepan/Bakos László)

Ketten egy szobában

Sportközvetítései mellett Tamás beszélgetni, emberi sorsokat bemutatni szeretett. A múlt század 70-es éveinek elején az USA követsége útján neki juttatott ösztöndíjjal 100 napra az Egyesült Államokba mehetett, hogy az ottani televíziózást tanulmányozza. Azt mondták, tanulja meg, hogyan kell talkshow-t csinálni. „Sok mindent tanultam, de amikor hazajöttem, azt kellett mondanom, hogy én ezt nem tudom megtanulni. Hogy a nézők egy lámpa villogására kötelezően tapsoljanak vagy nevessenek, hogy nekem előre megírt poénokat kelljen súgógépről olvasni, az számomra elképzelhetetlen volt, és ma is az. Helyette megszületett az Ötszemközt. Ez minden tekintetben a kint látottak ellenkezője volt: négyfalú díszletszoba, a kamerák kívülről látnak be, a vendég és jómagam csak ketten vagyunk. Ez adta a beszélgetés meghittségének alapját.”

Vitray Tamás és Horváth Ádám első tévés rendező-műsorvezető osztálya (Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu)

A nehéz évek

A 92 éves Vitray Tamás szellemileg tökéletesen friss, memóriája ép, tele van energiával, tervekkel, no és irigylésre méltó, ahogyan kinéz. Lefogyott, korábbi 68 kilójából 13 ment le, de ez már nem saját akaratából, ehhez egy betegség is hozzájárult. Nehéz évek állnak mögötte. „Mindezeken már túl vagyok, újból nekiláthattam a munkának, és nagy örömmel csinálom. Mellesleg szólva, egyelőre a költségeket magam állom a nyugdíjamból és az örökös tagság után kapott pótlékból. Stúdióbérlet, az operatőr és a vágó munkadíja engem terhel. Természetesen megpróbálom kipótolni, amúgy képtelen lennék a fenti állandó bevételekből fedezni a műsorok árát. Ami azt jelenti, hogy egyéb felkéréseket is vállalok, ha megkeresnek, és ha hozzám illő feladatot kapok. Például kora tavaszra Varnus Xavér orgonaművész Mezőlakon, a jóvoltából újjáalakított templomban tíz vasárnapi koncertet szervez, amelyen Shakespeare-­versek, továbbá Bach- és Brahms-orgonaművek hangzanak el. A prózát tíz kimagasló magyar színművész adja elő, a zenéről Varnus Xavér gondoskodik. Én megtisztelő feladatot kaptam: amolyan ceremóniamestere leszek az eseményeknek, amelybe természetesen beszélgetések is értendők. Már készülök a feladatra. Angliából hozattam négy olyan tanulmánykötetet, amelynek egyikét-másikát tanulóéveimből ismertem, de természetesen újra ’átveszem’. Ez alkalom arra, hogy ismét elképedjek a 154 szonett csodáján, amelyek megteremtésére, valamint a drámák megírására mindössze 52 évet adott ennek a zseninek a sors.”

90. születésnapján Vitray Tamást kollégái, barátai, szerettei köszöntötték, a televízió és az egyetem megfeledkezett róla (Fotó: Archív)

Nem vár hálát

A maga műfajában Vitray, aki 1958-ban került a televízióba, és közel 70 év munkájával jutott a ranglétra csúcsára, és körülbelül 4000 műsorhoz kötődik a neve, ugyancsak jelentős tettet vitt véghez. Sportközvetítéseiben 46 magyar olimpiai aranyéremről tudósíthatott, a Színművészeti Főiskolán, majd Egyetemen, tévés generációk sora nőtt fel a keze alatt. Azt mondja, mindezt sorsának köszöni, nem vár érte hálát. Azt mégis különösnek tarthatja, hogy 17 évvel ezelőtt költségcsökkentésre hivatkozva, minden szó nélkül váltak meg tőle. 90. születésnapján például családján, szűk baráti körén és régi tanítványain kívül sem a televízióból, sem az egyetemről nem köszöntötte senki. Azt mondja, ő azért jól van, nincs miért panaszkodnia, csupán azt kívánja, hogy öregkora békében és szerettei körében teljen, ameddig csak lehet.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!