Címlapsztori

Ernyey Béla: „Tudják, milyen szívesen ültetném egyszer egy ilyen szájhős feleségét hazugságvizsgáló készülékbe?”

A színész a Story magazintól értesült először arról, hogy nyilvánosan gyalázták őket a feleségével. A közösségi médiában többen is védelmükbe vették a házaspárt.

Megosztó témában állították pellengérre Ernyey Bélát és feleségét, dr. Balaton Dórát. „Normális, hogy Ernyey Béla 38 évvel fiatalabb felesége lemondott a jogászkarrierjéről, mert a férje megkérte rá? Szerintem nem az!” – tette fel közösségi oldalán a provokatív kérdést a 118 ezres követőtáborral rendelkező Felföldi József debreceni üzletember, aki azzal is vádolta Dórát, hogy azt sem tudja, milyen saját erejéből megdolgozni valamiért. Ráadásul a férje szerelméért cserébe még a kortársaival is elvesztette a kapcsolatot.

„Elkövettünk egy ’bűnt’”

A bántó kiírásról a színész a Story­ magazintól értesült, és ­Ernyey Béla úgy döntött, lapunkon keresztül reagál rá. „Leszögezem, hogy a mondatok szerzőjével soha nem találkoztam, így semmilyen személyes konfliktus nem áll annak a hátterében, hogy az illető azóta ’üldöz’ minket, amióta Dórival elkövettük azt a ’bűnt’, hogy egymást választottuk. Mert a jelenség, hogy a kapcsolatunkat pellengérre állítja, sajnos nem új keletű. Így ezen nem is lepődöm meg, mégis elszomorít, hogy újra és újra megtapasztalom: amíg én egész életemben igyekeztem úgy élni, hogy senkit ne zavarjak, addig velem kapcsolatban jó páran nem érzik az etikai határokat. Jómagam senkit, a feleségem pedig csak a legszemélyesebb jóbarátait követi a közösségi médián keresztül. Talán bele sem botlottunk volna a fenti kiírásába, mégsem bánom, hogy ez – ha közvetve is – megtörtént, mert így legalább értesültem az újabb személyünket érintő bántásról” – mondja Ernyey Béla.

Dórával (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

„Próbál fogást találni rajtunk”

Sokaknak azonban nem tetszett a témaválasztás, a kiírásra özönlő reakciók többsége a házaspár személyére nézve pozitív. A legtöbben egyetértettek azzal, hogy a poszt Ernyey Béla és dr. Balaton Dóra nevének említése nélkül is elérte volna a kívánt hatást – nevezetesen azt, hogy a kommentet olvasók véleményt írjanak. Ellenben a személyeskedéssel Felföldinek többen felrótták, helytelen hozzáállás, hogy egyedül a saját értékrendjét tekinti elfogadhatónak. Ám miután többen védelmükbe vették a házaspárt, ez mintha csak tovább szította volna a gyűlölködést. Végül a poszt írója egy utólagos bejegyzésben megjegyezte, hogy nagyon félrement az üzenete. „Sajnálom, hogy a posztoló nem kérte ki a mi véleményünket is ’vitaindító’ bejegyzésének megjelentetése előtt, és nem hiszem, hogy csupán azért látja másként a helyzetünket, mint mások, mert jóval fiatalabb, mint én – mondja a színész. – Viszont ami a reakciókat illeti, örömmel tölt el a sok pozitív hozzászólás. Mert úgy tűnik, mostanra példaértékűvé vált a kapcsolatunk, és bár még manapság is sok ’jóakarónk’ próbál fogást találni rajtunk, egy dolog biztos: azt senki sem állítja már, hogy az érzéseink ne állták volna ki az idő próbáját. De ez nem volt mindig így. Ugyanis megismerkedésünk után a köztünk lévő 38 év korkülönbség miatt a magyar bulvársajtó cirkuszi mutatványként tálalt fel minket. Az egyik kereskedelmi televízió még arra is vállalkozott, hogy a leggyalázkodóbb műsorában velünk példálózzon, és hagyja, hogy a csatorna arcai rajtunk röhögjenek. Dórival éppen tíz éve ismertük egymást, amikor időt és energiát nem sajnálva, sorra vettem mindazokat a gúnyolódókat, akik abban a bizonyos műsorban nem jósoltak a szerelmünknek hosszú időt, és utánanéztem, hogy hol tartanak a kapcsolataikban ’korban hozzájuk illő’, saját partnereikkel. Elárulom, hogy senki nem volt akkor már együtt a tíz évvel korábbi párjával. A bejegyzésem pedig minden idők legnépszerűbb kiírása lett az oldalamon. Furcsa módon a mi ’ellendrukkereink’ azóta sem fiatalokból állnak, hanem azokból a boldogtalan idősebbekből, akik anyagi vagy bármi egyéb megfontolásból nem mernek már új életet kezdeni. Miközben titkon az utolsó fillérjüket is képesek lennének beáldozni egyetlen olyan hónap boldogságért, amelyről Rózsaszín tandem alcímmel írok legfrissebb könyvem, a Fiókmustra oldalain” – jegyzi meg Ernyey.

Fotó: Bognár Bogi

„Tehernek érzem a neveltetésemet”

Tavaly ősszel volt ötven éve annak, hogy a színész úgy döntött, Bécsbe helyezi át a székhelyét. Azóta kétlaki életet él. Mindig is büszke lesz arra, hogy képes volt úgy hazát váltani, hogy a régit sem kellett feladnia, és az élete egyik legnagyobb ajándékaként kezelte ezt a tényt. Pontosan úgy, ahogy tizenhat éve kincsként tekint a feleségére is. „Ötven évvel ezelőtt is nagyon vigyáztam arra, hogy ne bántsak meg senkit, és most is igyekszem így tenni. Ugyanakkor tudom, hogy rég nem divat ebben az országban olyan csendesen élni egy ismert párnak, mint ahogy azt Dórival tesszük. Fiatalként még azt tanultam otthon, hogy soha ne veszítsem el a tartásomat, legyek hű az eszméimhez, és minden esetben maradjak úriember. Bevallom, ez esetben mindezt a szokásosnál is nagyobb tehernek érzem. Mert egy ilyen mocskos helyzetben, ahol úgy érzem, hogy meg kell védenem a feleségemet, rám nehezedik ez a családi intelem – miközben legszívesebben behúznék egy jó nagyot ennek az ismeretlen pasinak. Meg tudják érteni, hogy ezekben a pillanatokban szinte agyonnyom az úriemberség-teher? Tudják, hogy milyen szívesen ültetném egyszer egy ilyen szájhős feleségét hazugságvizsgáló készülékbe, és hallgatnám, miközben házassága elmúlt harminc évének csalódásairól és titkairól vall?”

Fotó: Archív

Üzenet a „támadónak”

Nem csak az ítélkezés, az is elszomorítja az eset kapcsán Ernyey Bélát, hogy a posztban – mint ahogy nagyon sokszor már – helytelenül említik meg a felesége vezetéknevét. „A feleségem nevének permanens elírásával kapcsolatban csak annyit engedjenek meg, hogy zárszóként egy ismert József Attila-­vers első sorának egyetlen szavát módosítsam – mintegy jótanácsként a poszt írójának: ’Gyűlölni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes…’”

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!