Címlapsztori

Miklósa Erika Jimmyről: „Ezt az álmát sajnos már nem valósíthatta meg”

A közönség félelmet nem ismerő Királyként ismerte, az énekesnő azonban más arcát is láthatta a legendás énekesnek.

Miklósa Erika és Zámbó Jimmy előadásában kultikussá vált a Time To Say Goodbye című duett magyar változata és a hozzá készült klip, aminek különös története van. Most, amikor az RTL-en estéről estére láthatjuk A Király című sorozatban Jimmy életét, Miklósa Erika is felidézte a közös emlékeket. „Velem eleinte tartózkodó volt Jimmy, inkább kíváncsi távolságtartással fogadott. Tudomásom szerint én vagyok az egyetlen, akivel duettet énekelt lemezre. Igaz, először a kiadó is félve kért fel, hogy vele énekeljek – emlékszik vissza az operaénekesnő. – A milánói Scalában voltam, amikor felhívtak, hogy lenne ez a munka, és csak lassan bökték ki, hogy Zámbó Imrével kellene énekelnem. Először nem ugrott be, ki ő, vissza kellett kérdeznem. Mondták, hogy hát a Jimmy. Így már persze hogy tudtam. Időt kértem a válaszra. Akkor jelent meg egy klasszikus dupla lemezem, a saját, összekuporgatott kis pénzemből finanszíroztam. A lemez plakátjain azzal a szlogennel szerepeltem: ’Mikor hallgatott utoljára zenét? Komolyan…’ Át kellett gondolnom, hogyan hatna a karrieremre egy populáris duett. Gregor Józsefhez fordultam tanácsért, a mentoromhoz, barátomhoz, aki elmagyarázta nekem: ha valaki tehetséges és hiteles a műfajában, mindegy, mit énekel, azt szeretni fogja a közönség, ráadásul ez a dal híd lehet a műfajok között. Jóska azt is mondta: ’Te Bakonykúti Cé – így hívott engem, ötvözte a becenévben a zenei C-t és azt a kis falut, ahol abban az időben laktam –, csak azzal törődj, hogy mindig minőségi legyen, amit csinálsz.’ Elvállaltam a felkérést. És Jóskának igaza lett. Nekem ez a duett hozta meg Magyarországon a valódi népszerűséget.”

A Királyt Nagy Ervin alakítja a tévésorozatban (Fotó: RTL+/Sajtóklub)

Idővel oldódott

Az énekesnőre különös benyomást tett az első találkozás Jimmy­vel. „Végtelenül kedves volt, de visszahúzódó is, tisztelettel beszélt, kicsit talán izgult is, meg tud-e felelni ennek a feladatnak. Persze én is izgultam, és ezt meg is beszéltük. A közönség előtt Jimmy mindig erősnek, magabiztosnak tűnt, de minden nagy teljesítmény nyugtalanságokkal és bizonytalanságokkal is jár, és én ezt láttam nála is. Rendkívüli tehetség volt, szorongásokkal. Először nem akarta engedni, hogy én is ott legyek, amikor a saját részét felénekli a duettből, hogy ne halljam. Persze ezt nem hagytam. Csodálatos volt a közös munka. Igazi maximalistaként oda is tette magát. Rengeteg közös koncertet csináltunk végig, és a fellépéseinken már sokat oldódott. Nagyon jó lett a kapcsolatunk. Négy éven át koncerteztünk együtt” – meséli Erika.

A Time To Say Goodbye című duett magyar változatát rengetegszer adták elő (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

„Megsirattam őt”

Erika és Jimmy jó haverok lettek. „Amikor egyszer otthon hívott, a villanyszerelőnk vette fel a telefont, Jimmy pedig mondta neki: ’Mondd meg az Erásnak, hogy én vagyok az, a Király.’ A villanyszerelő tartotta a telefont, úgy szólt nekem, hogy valami király keres… Jimmy hallotta ezt, és hangosan kiabálta, hogy ’nem valami király, hanem én vagyok az, a Jimmy.’ Szegény villanyszerelő majdnem elájult. Később a házunk építésekor a munkások újságolták, hogy megnézték a YouTube-on a duettünket Zámbó Jimmyvel, aztán operaáriákat is meghallgattak tőlem. Úgyhogy a küldetésemet ezzel is teljesítettem: a duett által az opera műfaja is nagyobb figyelmet kapott. Egyébként egyszer egy operaházi gálán Jimmy megkérdezte tőlem: ’Figyelj, Erás, ha nagyon elkezdenék tanulni, szerinted komolyabb dolgokat is el tudnék énekelni?’ Mondtam neki, hogy igen, kemény munkával néhány év alatt simán el tudná érni, mert nagyon jó hangi állapotban volt akkor. Ezt az álmát sajnos már nem valósíthatta meg. Megsirattam őt. Érdekes most a tévében látni az életéről készült sorozatot. Sok emléket felidéz bennem is.”

Kiemelt képek: RTL, Meglepetés Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárséf különszáma!

Még kapható a Story téli különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!