Címlapsztori

Szacsvay László – Nincs egyedül gyászában a Nemzet Színésze

Hatalmas űr maradt az életében, miután a közelmúltban elvesztette a feleségét.

A sors egyiküket sem kímélte. Hosszú házasságuk azonban példaértékű volt abból a szempontból is, hogy mit jelent nemcsak örömben, hanem gondban, betegségben is szeretni. Az asszony 2015-ben zuhant ki negyedik emeleti lakásuk ablakából. Túlélte a balesetet, mert egy kifeszített vezeték felfogta a zuhanó testet, és tompította annak sebességét. Ám jó ideig élet-halál között lebegett, majd állandó ápolásra szorult. Csicsay Claudia fotóművész 68 évesen hunyt el.

Soha nem panaszkodott

Szacsvay az elmúlt években rengeteget dolgozott, de amikor csak tehette, felesége mellett volt. Erről így beszélt. „Amíg erőmből telik, csinálom. A fő gondom pillanatnyilag az, hogy sok pénzért kellett felvennem ápolót. Eddig nem engedtem be segítőt a lakásba, most is csak a kényszerhelyzet miatt. Az is köztudott, hogy a feleségem le van százalékolva. Megkaptuk azt, hogy minek magának rokkantnyugdíj, magának jó keresetű a férje. Mitől lett volna sikeres? Nagyon jó fotós volt valamikor, remek képeket csinált. Megszűnt a Filmgyár, az egész fotóosztály, viszont ő nem tudott fotóriporterkedni, menni és lökdösődni. A rengeteg stressz eluralkodott rajta. Ez egy betegség, amiből nem lehet kigyógyulni, és vannak következményei… Teszem a dolgom, reggeltől estig nyomom. Nem kívánom senkinek, de ha ápolói funkciót tölt be, megtudja. Minden házimunkát elvégzek. Mosok, takarítok és főzök, utóbbira azt mondják egyébként, hogy istenien” – tette hozzá a bajban a humorát soha el nem vesztő színész.

Vizslájával, Fülöppel (Fotó: Gálos Mihály Samu/fotocentral.hu)

A túlélés egyetlen eszköze

Tulajdonképpen a humor volt az, ami mindenen átsegítette. Mert ahogyan mondta: „Semmit nem szabad komolyan venni, és búslakodni, ha valami máshogy alakul, mint azt szerettük volna. Felesleges ezeken a dolgokon aggodalmaskodni vagy bosszankodni, hiszen utólag már úgysem tudunk rajta változtatni. Az én életfilozófiám, hogy az egész élet egy nagy lutri, amit élvezni kell. A gondokra pedig egyetlen gyógyszer van, a humor. Az mindenre jó, fel sem kell íratni az orvossal, és mellékhatása sincs. Én alkalmazom, és másnak is teljes szívvel ajánlom.”

Szomorú születésnap

Szacsvay László október 27-én lett 76 esztendős. Soha nem ünnepeltette magát, azt mondja, ennél ő szolidabb ember. Ma is játszik a Katona József Színházban, amelynek negyven éve alapító tagja, illetve a Karinthy Színházban. És rendszeresen teniszezik, Lukács Sándorral és Piroch Gábor kaszkadőrrel űzi ezt a sportot.

Szerencsére sokakra számíthat

Három hónapja volt az 52. házassági évfordulójuk. Még pár hét adatott meg a házaspárnak, akiknek a közös története úgy kezdődött, mint egy szerelmes regény hőseié. „Főiskolásként a Nemzeti Színházban gyakornokoskodtam, majd a diploma után Zsámbéki­ Gábor hívott Kaposvárra. Ez 1971-ben történt. Akkor diplomáztam, akkor nősültem. A nejem 16 éves volt, engedéllyel tudtam elvenni. Friss házasként lemenni Kaposvárra egyenlő lett volna a válással” – mondta egyik ritka, magánéletéről szóló interjújában a művész. Szép évek következtek, nevelték a fiukat, Claudia többek közt a Magyar Televízió fotósaként is dolgozott, Szacsi, ahogyan a színészt kollégái hívják, pedig jobbnál jobb szerepeket kapott, egy ország rajongott érte. A legnagyobbakkal játszhatott, és tanulhatott tőlük. Tolnay Kláritól Mensáros Lászlón át Gobbi Hildáig. Feleségével sokat kirándultak, sportoltak, sétáltatták a kutyákat. Az elsőt még annak idején a fiuknak vették, hogy tanuljon felelősséget, de egy hét után a művészre maradt, ő pedig azóta is lelkes gazdi.

Molnár Piroska és Varnus Xavér társaságában (Fotó: Archív)

Szacsvayt 58 éves korában, majd’ két évtizede prosztatarákkal diagnosztizálták, de felesége segítségével legyőzte a kórt. Most egyedül kell a hirtelen támadt űrrel megbirkóznia. Szerencsére sokakra számíthat. Néhány nappal ezelőtt Varnus Xavér és Molnár Piroska társaságában láthattuk az orgonaművész közösségi oldalára feltöltött fotón. A barátok, a kollégák most is mellette vannak.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!