Címlapsztori

Liptai Claudia a táncról: „Öt perc után kiderült, hogy semmi közöm hozzá”

Legutóbb 1993-ban, éppen három évtizede álltak egy színpadon a Grease című musicalben, most pedig újra együtt dolgoznak Csonka Andrással, és közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha.

Liptai Claudia és Csonka András profikat meghazudtolóan ropják a parketten. Mi pedig belestünk a táncpróbájukra.

Kézilabdás csaj lett

Ki ne emlékezne Richard Gere és Jennifer Lopez fantasztikus alakítására a Hölgyválasz című filmben? Jó hír, hogy itthon hamarosan színházban is látható lesz a történet, és Liptai Claudia valamint Csonka András is táncra perdül a Játékszín darabjában. „Kislány korom óta rajongok a társastáncért – kezdi lapunknak a csinos színésznő. – Gyerekként három dolog volt biztos az életemben: a Szombat esti filmkoktél, a Rádiókabaré és a Savaria Táncverseny. Mindig ámulattal néztem a táncosokat, a fellépőruhákért pedig egyenesen megbolondultam. Aztán az élet másfelé terelt, és kézilabdás csaj lettem – magyarázza Claudia. Később nagyon megbánta, hogy végül nem táncos lett belőle, ezért ahogyan sok szülő, úgy ő is igyekezett a saját ambícióit a lányán, Pankán keresztül megvalósítani. – Úgy voltam vele, ha már nekem nem sikerült, akkor majd a lányom megtanul helyettem is táncolni. Persze aztán hamar rájöttem, hogy ez bizony nem az ő sportja, teljesen más a habitusa és az igénye, mint nekem, úgyhogy kénytelen voltam beletörődni: a tánc egy beteljesületlen szerelem marad az életemben.”

Nem mai a kapcsolatuk (Fotó: Karizs Tamás/fotocentral.hu)

Kemény fából faragták

Egészen mostanáig legfeljebb ábrándozott arról, hogy profikat meghazudtolóan ropja a paso doblét, a szambát, rumbát és a csacsacsát, a Hölgyválasz című színdarabnak köszönhetően mégis lehetősége nyílt arra, hogy beteljesítse régóta dédelgetett álmát. „Ez így a valóságban már korántsem olyan könnyű és légies, mint amilyennek a tévében láttam – vallja be nevetve Claudia. – Most már tapasztalatból mondom, hogy a társastáncnál nehezebb, összetettebb mozgásforma kevés van a világon, pedig az első táncpróba előtt én naiv még azt hittem, hogy lesz némi érzékem a tánchoz. Öt perc után kiderült, hogy semmi közöm hozzá. Egyrészt nagyon merev tartású, kötött izomzatú nő vagyok, úgyhogy minden finom, kecses mozdulat iszonyatos nehézséget okoz, másrészt kiderült, hogy a ritmusérzékemmel is akadnak gondok.” Claudiát persze sokkal keményebb fából faragták annál, mint hogy az első akadálynál feladja. „Minden adandó alkalommal, az utcán, az autóban ülve, főzés közben fejben gyakorlok, és számolom a lépéseket, emellett pedig természetesen hetente többször is veszek táncórákat. Igaz, két óra után olyan fájdalmaim vannak, és olyan fáradt vagyok, hogy alig bírom magam hazavonszolni, de ezt leszámítva a tánc felér egy terápiával.”

Jól kiegészítik egymást

No de mit szól a táncpartnere, Csonka András ahhoz, hogy régi jó barátját, Liptai Claudiát kell felkérnie egy táncra? „Huszonéves korunk óta barátok vagyunk Claudiával. Igaz, voltak évek, amikor elsodródtunk egymástól, és ritkábban találkoztunk, de valójában mindig ott voltunk egymás életében – vallja be András, aki szerint a kölcsönös bizalom nemcsak egy barátság, hanem egy jó munkakapcsolat alapja is. – Persze szokták mondani, hogy nem kötelező egymást szeretni, de én jobban érzem magam, ha olyan emberek vesznek körül, akiket valóban kedvelek, ismerek és közel érzek magamhoz. Nem véletlenül vagyok szabadúszó. Szeretem megválogatni, hogy kikkel dolgozom együtt, Claudia pedig rendkívül hálás partner, hiszen nagyon alázatos, szorgalmas és ambiciózus. Úgy gondolom, hogy nagyon jól kiegészítjük egymást, ráadásul a próbák során még közelebb kerültünk egymáshoz. A tánc során mindketten megtapasztaltuk, hogy mennyire jó érzés egymásba kapaszkodni, egymásra támaszkodni és a sikert megosztani, együtt megélni, hiszen a táncban nincs te meg én, ott csak mi vagyunk, és pont attól szép, hogy a táncban mindig ketten eggyé válunk.”

30 év után újra együtt dolgoznak (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Bandi, Andi, Andi…

Míg Claudia most először merül el komolyabban a társastánc rejtelmeibe, addig Bandi egyszer már számot adott a tánctudásáról. „Először 2006-ban Keleti Andival szántottuk fel a táncparkettet a Szombat esti láz című műsorban, amit megnyertünk, most pedig Molnár Andi ráz gatyába. Vicces, hogy mindig csak Andiktól tanulok, de ezek után már nem is hallgatnék másra, mert mindketten remek pedagógusok.”

Kiemelt képek: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!