Címlapsztori

Gombos Edina az amerikai iskolarendszerről: „Próbálják elejét venni a flancolásnak és egymás cikizésének”

Itt van Amerika! nevű YouTube-csatornájukon rendszeresen mesél a családja életéről. Most az idei tanévkezdésükről számol be, ami nem volt izgalmaktól mentes.

Miranda – Hatalmas lehetőséget kapott

A 15 éves lány életében új fejezet kezdődött augusztusban. Most kezdte a high schoolt, azaz a gimnáziumot. Már nincs osztályfőnöke, fix terme sem, az órarend szerint ül be előadásokra, ahogy itthon az egyetemeken. Miranda előtt ettől az évtől lehetőségek egész tárháza nyílt meg. „Itt egy diák nem tanul négy éven át történelmet, hanem kurzusok vannak, amit az adott évben kell letudni emelt szinten. Miri két éve, a tanulmányai eredményei alapján bekerült a Cambridge Nemzetközi Programba is, ami azt jelenti, hogy alapérettségi helyett negyedikre lesz pár ’szakmája’ és ingyenes tanulási lehetőséget kaphat a világ több mint kétszáz egyetemén. És idén lehetőséget kapott, hogy színházi ­videós beszámolókat készítsen, illetve kritikákat írjon, amiből a tanév végére államilag elismert képzést kap, a gimi után pedig dolgozhat is a szakmában – mesélt a büszke édesanya arról a programról, ahová a jelentkezők közül mindössze két diákot, köztük Mirandát választották ki. Edina és Alberto megnyugodva vették tudomásul, hogy a lányuk túl van a gólyaavatáson is. Amerikában freshmennek nevezik az új diákokat, és játékos feladatokkal, klubokba való csatlakozással segítik a beilleszkedésüket. – Kidekorálhattak egy nyitott ’buszt’, amivel körbevitték őket az iskolában, sulidiszkóban ismerkedtek, és Miri tagja lett a könyvklubbnak. Szintén szuper lehetőségnek tartom, merthogy a high schoolban már kötelező önkénteskedés is van: negyven órát kell majd Mirinek a szünetben dolgoznia, 16 éves kortól pedig diákmunkát is vállalhat zsebpénzért.”

Négy éve van saját YouTube-műsora (Fotó: Archív)

Náluk máskor van a bizonyítványosztás, mint Magyarországon. „Van pár könyv Miri táskájában, de vegyesen használnak könyveket és gépet, is amit az iskola a befizetett ingatlanadóból finanszíroz minden diák számára. Mirinek computeren, a tanulóprogramon keresztül adják ki a feladatokat. Esszéket ír, matekteszteket kap. A legrosszabb osztályzat az F, innen dolgozza fel magát egy diák D, C, B, majd A-ra a beadott munka mennyiségétől és eredményétől függően. Bizonyítványt negyedévente kapunk kézhez.”

Miranda és Matteo (Fotó: Archív)

Az amerikai a gyerekek jogosítványt is hamarabb szerezhetnek, mint magyar társaik. „Miri októberben már 15 éves lesz, tervben van, hogy megszerzi a jogosítványt. Floridában ettől az életkortól ugyanis már gyakorolható az autóvezetés, ha a szülő ül az anyósülésen. 16 éves kortól pedig jogosítványt kapnak a diákok.”

A tanárok bezárják az ajtókat

„Rendőrök, iskolaőrök vigyáznak a gyerekekre, az iskolákat hermetikusan lezárják becsengetés után, kívülről csak úgy lehet bemenni, ha az ellenőrző pontnál lejelentkezik a szülő, és ellenőrzik a biztonságiak. A tanárok még az ajtókat is bezárják belülről, hogy senki ne tudjon bejutni a tanterembe a tanítás megkezdése után. És vannak kötelező tréningek, amelyeknek a biztonságnövelés a céljuk.”

Matteo – Hozzászoktatják a változáshoz

Floridában nincs évszakváltás, így a magyar szokásoktól eltérően az ottélők már egy hónapja iskolába járnak. „Matteo a harmadik osztályt kezdte. Tanévnyitó helyett egy bemelegítő nap volt, akkor találkoztunk a tanítóval, a többi gyerekkel, és megnéztük, melyik lesz az osztályterem. Ez azért fontos, mert itt évente-kétévente mindent átvariálnak az évfolyamon belül, azért, hogy a gyerekek hozzászokjanak a változásokhoz. A család az állandó, minden más változik körülöttük, és ezt tudni kell rugalmasan kezelni.” Mattiék bent számítógépen tanulnak, haza papíron érkezik a feladat. Lehetőség van este hatig napköziben maradni, de ezért fizetni kell. „Alapvetően nagyon gyakorlatias az oktatás. Sajnos a tanárhiány itt is hatalmas probléma, egy pedagógus 27 dollár körül kap fizetést óránként, ami tényleg átlag alatti sok államhoz képest. Viszont két héten keresztül adómentesen vásárolhatunk tanszereket, iskolaszereket, ruhákat, cipőket, számítástechnikai eszközöket – meséli Edina. Csak fülhallgatóból és uzsonnás táskából választottak Matteónak különlegesebbet. – A tanító szétosztja a gyerekek között a füzeteket, író- és rajzeszközöket. Ezért nem fontos, hogy nagyon drága, nekünk tetsző holmikat vegyünk az üzletekben. Teljesen felesleges lenne, mert nem is biztos, hogy a mi gyerekünk használná. Általános alsóban ezzel próbálják meg elejét venni a flancolásnak és egymás cikizésének, és azt is mondják, ne a ruhájukkal, hanem az egyéniségükkel és a teljesítményükkel akarjanak kitűnni a tömegből.”

Matteo a harmadik osztályt kezdte (Fotó: Archív)

Fontos az elfogadás

Évente, az Autism Awareness héten a gyerekek az autista társaikat ünneplik. „Ők sincsenek elkülönítve, ugyanabba az iskolába járnak, de külön fejlesztők foglalkoznak velük. Ha felzárkóztathatók, mehetnek a normál osztályokba. Elfogadásra nevelik a gyerekeket, és mindenki bemutatja a saját kultúráját, hogy honnan érkezett.”

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!