Címlapsztori

Körtvélyessy Kinga: „Írtam is egy listát, ami segít Lacinak, milyen ételekkel töltse fel a hűtőt”

Jó ideje L.L. Juniorral való válása a téma, pedig a háttérben nemcsak kislányuk elhelyezése, hanem az egészsége is központi téma.

Nem elég, hogy válása L.L. Juniorral a vártnál is hosszabban húzódik, Körtvélyessy Kinga rendületlenül küzd a saját egészségéért is. Édesanyjától örökölte kettes típusú cukorbetegségét, a legutóbbi orvosi vizsgálaton pedig ismét magas értékeket mértek nála. Inzulinra egyelőre nincs szüksége.

Időben kapcsolt

A terhessége idején másként volt, naponta négyszer szúrta magát, vizsgálatokra és diétára is szüksége volt. Utóbbit most is követi, sőt Lilinél is odafigyel. „Lili megszületésekor azonnal megmérték a cukrát, szerencsére nem kell aggódnom miatta – egyelőre. Ez az örökség anyáról lányára szállt a családban, Lilinek viszont egészségesnek kell maradnia. Ezért már a születésekor biztos voltam abban, hogy odafigyelek mindenre, ami kiküszöbölheti az én genetikámat, hogy a kockázatot minimálisra csökkentsem nála. Mert bár az egyes, de még a kettes típusú cukorbetegség is részben örökletes, azért egészséges életmóddal nagyobb eséllyel megelőzhető vagy legalább késleltethető. Ennek egyik módja, hogy ne legyenek súlyproblémái. Ehhez már gyerekkorában ki kell alakítani egészséges szokásokat, étrendet. Sokat olvastam a témában, és egy gyermekdietetikus segítségét is kértem, így kellően tájékozottnak érzem magam. Az első szabály most az, hogy a napi ötszöri étkezést betartsuk, és igyekszem minden ételnek megtalálni az egészséges alternatíváját. Szerencsés vagyok, hogy a kislányom nem válogatós.”

„A cukorbetegség anyáról lányára száll” (Fotó: Archív)

Apunál is ezt eszi?

Kinga közösségi oldalán próbál kedvet csinálni a zabkásához, a zabkekszhez, a brokkolifőzelékhez. Lili tányérjai káprázatosak: tartalmaznak cukormentes kókuszgolyót, babacsintát, túrós-almás felfújtat, de vajon ugyanezt eszi a kislány, amikor édesapja vigyáz rá? L.L. Junior a másodfokú bírósági végzés szerint heti egy éjszakát, azaz két napot vigyáz Lilire, a főzéshez azonban nem igazán ért. „Nekem ez már a napi rutinom része, nem okoz különösebb gondot az elkészítésük – magyarázza Kinga. – Ugyanakkor mindig szeretek kísérletezni, bújom a recepteket, a cukrokat pedig mézzel, agávésziruppal helyettesítem. Ám ha Lili megkíván egy kakaós csigát vagy Túró Rudit, nyelek egyet, és megpróbálok laza lenni, hogy semmit ne vonjak meg tőle, ami sóvárgást idézhet elő később. Szeretném, ha akkor is hasonlóan egészségesen étkezne, amikor egy-egy napot az apukájánál tölt. Írtam is egy listát, ami segít Lacinak, milyen ételekkel töltse fel a hűtőt. Annak pedig kifejezetten örülök, amikor a nagymamánál ebédelnek. Nekem is vannak emlékeim, milyen jól főzött az én nagymamám. Anyósom is rendkívüli háziasszony, az utánozhatatlan, szabolcsi ízektől semmiképpen nem szeretném megfosztani az unokáját. Úgy vagyok vele, én megteszek a gyerekem egészségért mindent. Az időnk nagy részét kettesben töltjük, amikor pedig bölcsődében van, ott is dietetikus által összeállított étrend szerint étkezik.”

Lilit egészséges és finom ételekkel kényezteti az anyukája (Fotók: Archív)

Terapeutánál is járt

Kinga máig nem tudta feldolgozni édesanyja, Egerszegi Judit korai halálát. Hiába várta min­dennél jobban, a színésznő mindössze kétszer találkozhatott az unokájával. A Covid ellen pedig nem sok esélye volt cukorbetegen. Kingát a tragédia megerősítette abban, hogy szigorúbban kell venni a betegséget. „Sajnos anyukámnál túl későn, negyvenöt éves kora körül diagnosztizálták, és tény, hogy ezt követően sem figyelt oda az étkezésére annyira, mint kellett volna, de akkoriban nem is igazán tudta, hogy mivel áll szemben. Soha nem volt elhízva, egész életében sportolt, sok szempontból fegyelmezett életet élt, de a kialakult táplálkozási szokásain már nem tudott változtatni. Ráadásul kizárólag a természetes gyógymódokban hitt. Kettőnk között az a legnagyobb különbség, hogy ezt nála jóval komolyabban veszem, és vele ellentétben hiszek a gyógyszerekben. Tíz éve küzdök a diabétesszel és a túlsúllyal, pedig szinte egész életemben diétáztam. Azóta minden könyvet igyekszem elolvasni a témában, tudom a kór folyamatát, az ételek összetételét, hogy miben van rejtett cukor, sőt étkezési terapeutánál is jártam, hogy kiküszöböljük a gyerekkori rossz szokásokat. Én így igyekszem kordában tartani a betegséget, bár bevallom őszintén, nem mindig könnyű.”

Kiemelt képek: Korponai Tamás, Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!