Címlapsztori

Sárközi Ákos: „Édesapám átalakítja a receptjeimet, szerinte úgy jobbak”

Kisfiú volt még a séf, amikor a szülei elváltak, így édesapja inkább barátként, mint családfőként volt jelen az életében.

Emiatt aztán ő is inkább a barátja lett a saját gyerekeknek. „Ez jó, mert sokkal közvetlenebb, nyitottabb a kapcsolatom velük. Ez egy pozitív hozadéka annak, hogy elvált szülők gyermekeként nőttem fel” – kezdi Ákos, aki soha semmilyen hátrányát nem érezte mindennek, sőt izgalmasnak tartotta, hogy egy nagy mozaikcsaládban nőhet fel.

Négy testvére van

A séf édesapja, akinek szintén Ákos a neve, többször nősült. Így a tévésnek van egy édesnővére, Zsuzsa, egy bátyja, Romanó, egy Alex nevű öccse és egy húga, Adrienn. „Az egész család mozgatórugója az édesanyám, aki apu mindegyik feleségével és gyerekével a mai napig kiváló kapcsolatban van, csakúgy, mint én. Ismerjük, szeretjük egymást, gyakran összejárunk. Anyu határozott, karakán asszony, mégis lazán nevelt minket. Követelt, de sokat is adott, neki köszönhetem, hogy az lettem, aki. Apám is jelen volt az életünkben, de sokszor dolgozott külföldön. Ő már a hetvenes években is számítástechnikával foglalkozott, az 1980-as moszkvai olimpia kivetítőit például ő szerelte, programozta. Sokat időzött az akkori Szovjetunióban, még a követségen is dolgozott. Emlékszem, sokat mentünk hozzá a nővéremmel, előfordult, hogy a karácsonyt is kint töltöttük.”

Már gyerekként is imádta a motorokat (Fotó: Archív)

Sokban hasonlítanak

Ákos azt mondja, bár az édesanyja nevelte, édesapja támogató jelleggel mindig ott volt számára, igaz, a kamaszkor problémáit, az első szerelem élményét nem vele beszélte meg. „Inkább barátként, mint apaként volt jelen, mert sokszor volt távol. Ő az a típus, és ebben nagyon hasonlítok rá, aki nem tud a fenekén megülni. Most például lehetne nyugdíjas is, de targoncavezetőként dolgozik. A jég hátán is megél, szeret felfedezni új dolgokat, mindig csinálnia kell valamit. Mindig is sokat bütykölt, imádta a tévét, a kamerát, a fényképezőgépet, remek képeket készít. Ő szerettette meg velem motorozást, a fotózást, tőle kaptam az első amatőr, majd profi gépemet, emiatt akartam fotós lenni a középiskola után. A főzés szeretete is közös bennünk, apu szeret is tud is főzni, habár a receptjeimet mindig átalakítja. Szerinte úgy jobb, és azonnal azt híreszteli, hogy az valójában az ő receptje – meséli nevetve A Konyhafőnök ítésze, aki felnőttként egy sör mellett ma sokkal mélyebben tud beszélgetni az apjával, mint húsz évvel ezelőtt. – Ráadásul imádja a feleségemet, és igen vicces nagyapja a sok-sok unokájának.”

Édesapja, testvére és a nagyszülei (Fotó: Archív)

Nagy terveket dédelget

Fördős Zé édesapja már szerepelt A Konyhafőnökben, csakúgy, mint Rácz Jenőé. „Apu is mondta, hogy jönne szívesen. Talán lesz egy olyan adás, amikor az idősebb Rácz Jenő, Sárközi Ákos és Fördős Lajos lesznek a műsor házigazdái helyettünk.”

Kiemelt képek: Archív, Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!