Címlapsztori

Kovács Patrícia és Liptai Claudia – A férfiak miatt feszültek egymásnak

A jelek szerint a mai napig nagy indulatokat vált ki a hazai színházi zaklatások ügye, amely az Amerikából induló #metoo-mozgalom nyomán került reflektorfénybe.

Sejteni lehetett, hogy Liptai Claudia Péntek Esti Partizánban adott őszinte interjúja nem marad reakció nélkül. Egész pontosan a beszélgetés azon része, ahol Gulyás Mártonnal a #metoo-mozgalom kerül szóba. A színésznő-műsorvezető ugyanis sokaktól eltérő véleményen van. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nőkkel szemben elkövetett szexuális zaklatásokat, bántalmazásokat ne ítélné el maximálisan, egyszerűen a #metoo mozgalommal és annak hatásaival nem ért teljesen egyet. Az pedig külön érdekesség, hogy az annak idején, 2018 októberében Sárosdi Lilla vallomásával nagy nyilvánosságot kapott mozgalom első főszereplője Claudia egykori mestere, a Vígszínház főrendezője, Marton László lett. A neves színházi szakembert ezután további kilenc nő vádolta meg szexuális közeledéssel. ­Claudia sosem szólalt meg az ügyben. Most azonban erről is szó esett.

Nem kellenek a szélsőségek

Mint mondta, hisz abban, hogy mindenkinek megvan a saját története, amit tiszteletben kell tartani. Neki ez esetben az, hogy sohasem tapasztalt ilyet a mesterétől. De ha tapasztalt is volna, akkor sem ért egyet a #metoo-mozgalommal. „Minden szélsőséges gondolkodás nagyon sokat árt. Én alapvetően nagyon-nagyon tartózkodom az ilyen helyzetektől, bármi legyen az. Szerintem a #metoo is szélsőséges, mert esélyt sem ad pontosan arra, ami az egész világot mozgatja, és ez pedig a szerelem” – jelentette ki Claudia. Szerinte ugyanis nem lehet feketén-fehéren gondolkodni, és ezzel a kampánnyal, úgy véli, a férfiak ősi ösztönét akarják „kinyiffantani”.

Hazai botrányok

Annak idején Marton ­László ügyét Kerényi Miklós Gábor operettbeli botránya követte, amikor egy korábbi táncos arról beszélt, hogy a rendező egy vállfával fenekelte el. Ezután kapott nyilvánosságot Gothár Péter abuzálási ügye 2019-ben a Katona József Színházban.

Kasztrálódó férfiak

Természetesen azzal egyetért, hogy egy férfi sem csinálhat olyat, amit egy nő nem akar, és a hatalmával sem élhet vissza senki, de szerinte a #metoo egyáltalán nem érte el a célját, ugyanakkor kasztrálja a férfiakat. „Valaki meg tudja nekem fogalmazni, mit akart elérni a mozgalom? Persze nem kérdés, ne nyúljon be a ***-ba senki! De hogy soha többé, senki ne csináljon semmit!? – csattant fel. – Én szeretem az utánam füttyögő munkásokat, és utálom a #metoo-mozgalmat!” – mondta a tőle megszokott humoros pikantériával.
Claudia nem akarja, hogy a férfiak – félve a félreérthetőségtől és a következményektől – már egy bókot se merjenek dobni. Önmagát nőies nőnek tartva úgy látja, hogy a mozgalmat férfias nők gerjesztik, pedig szerinte manapság sokkal fontosabb lenne a nőiességet erősíteni.

Igenis hasznos volt

Kolléganője, Kovács Patrícia az IstenEst YouTube-műsorban vendégeskedett Tóth Andi és Cinthya Dictator társaságában, ahol a nőiesség volt a téma, és attól a kérdésétől, hogy megengedhető-e egy puki vagy böfögés egy nőnek a párja előtt, a komolyabb témához is eljutottak. Kovács Patrícia úgy tapasztalja, hogy a #metoo-mozgalom hatására a rendezők érezhetően másként viselkednek. Ekkor került képbe Claudia, igaz, a nevét csak akkor említette, amikor Istenes Bence konkrétan rákérdezett. „Most volt egy híres médiaszemélyiség, aki kicsit bagatellizálta ezt az egész #metoo-t nőként, és én azt érzem, hogy ez káros. Szerintem ebben a pozícióban nem lehet azt mondani, hogy ambivalens érzéseink vannak ezzel kapcsolatban” – mondta Patrícia, aki szembement Claudiával, és kerek perec kijelentette, hogy szerinte az igazi férfiakat nem lehet „kiherélni” ezzel a mozgalommal. És noha őt sohasem zaklatták, szerinte igenis hasznos volt ez az egész, és a #metoo elérte a célját.

A Story megkereste Liptai Claudiát, hogy mit szól kolléganője kritikájához, de menedzserén keresztül azt üzente, hogy nem kíván többet hozzáfűzni a témához, és a Partizánban megfogalmazott gondolatai, véleményét továbbra is fenntartja.

Mi a helyzet Hollywoodban?

A szexuális ragadozóként leleplezett hollywoodi producer, Harvey Weinstein évek óta börtönben ül, és sok hasonló bűnöst kivetett magából a szakma. Az áldozatok számára óriási segítség, hogy végre szabadon beszélhetnek a bántalmazásokról. Közben sokan úgy érzik, túlságosan átlendült az inga, és ártatlan viccekért is kiközösítenek embereket – legutóbb Bill Murray-t vádolták zaklatással azért, amit ő állítása szerint csak mókázásnak szánt.

Kiemelt képek: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!